Ege Bölgenin en büyüğü etap etap yenilecek

Bölgenin en büyüğü etap etap yenilecek

30.07.2023 - 00:20 | Son Güncellenme:

Ege Üniversitesi Hastanesi’nin yıkılıp, yerinde etap etap yeniden inşa edileceğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Proje Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı. Yaklaşık olarak sekiz milyar liraya mal olacak” dedi.

Bölgenin en büyüğü etap etap yenilecek

Aslı Öktener - Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Milliyet Ege’ye özel açıklamalarda bulundu, hastane projesine ilişkin bilgi verdi. 5 yıl önce öğretim üyeleriyle birlikte havalimanına giderek projeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduklarını belirten Prof. Budak, “Tek talebimiz vardı, o da hastanemizin yenilenmesi. Çünkü burası deprem bölgesi. Önemini İzmir depreminde de gördük. Ardından Cumhurbaşkanımızın da desteğiyle bir etüd proje ihalesi yapıldı. Ülkemizde bir ilke imza atıp tıp fakültesindeki hocalarımızla ortak akılla hareket edildi, ‘Nasıl bir hastane istiyoruz, nasıl bir hizmet veririz ideal anlamda’ diyerek projemize son şeklini verdik. Sağlık Bakanlığı da onayladı. Cumhurbaşkanımız projenin 2024 içinde desteklenmesi konusunda Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na talimat verdi. Yaklaşık 5-8 milyar liraya mal olacak. Ekonomik koşullara göre etap etap yapılması gündeme gelebilir. Sonbaharda netlik kazanmasını bekliyoruz. Dışarıdan gelen hastaların konaklaması için de ek maliyet getirmeyecek şekilde üniversite içinde hem bir otel hem de kongre merkezi yapılması konularında da çalışma sürüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

100. yılda 100 etkinlik

“2023 Cumhuriyet’in 100. yılı ancak deprem felaketi nedeniyle bahar dönemini hibrit eğitimle tamamladık” diyen Rektör Budak, yeni döneme ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Kişisel fikrim daima yüz yüze eğitimden yana. Öğrenci olmayınca kampüsün tadı da olmuyor. Bu yüzden onlara güzel bir hoşgeldin partisi yapacağız. Ayrıca 2023-2024 için farklı bir heyecan içindeyiz. 9 Eylül ile 10 Kasım arasında Cumhuriyet’in 100. yılında 100 etkinlik gerçekleştireceğiz. Tabii, bu 100 etkinlikle kalmayacak, 200’ü bulacak. Ekonomiden tutun da turizm, tarıma kadar farklı konularda kongreler, sosyal faaliyetler, etkinlikler düzenlenecek. Kampüsümüz bu yıl çok canlı olacak.”

‘11 üniversite içindeyiz’

Haberin Devamı

Öte yandan Ege Üniversitesi’nin 100. yıla tam akredite, öğrenci odaklı araştırma üniversitesi olarak girdiğini söyleyen Prof. Budak, “Bu bizim için önemli. Kurumsal akreditasyon belgesi için 55 üniversite başvurdu ve Yükseköğretim Kalite Kurulu değerlendirmesiyle belgeyi alan 11 üniversite içine girdik. Anne ve babalar artık YÖK tercih listesinde, ‘Bu üniversite tam akredite mi?’ özelliğini görebilecek. Diploma ve tüm sertifikalar Ege Plus karnesiyle sunulacak” diye konuştu.

6 bin kişilik yurt hazır

TÜBİTAK nezdinde birkaç yıldır en fazla proje yapan üniversite olduklarını kaydeden Prof. Budak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“AB uluslararası fon alma da ülke birincisiyiz. Öğrenciler, TÜBİTAK yetkinlik analizini açacak, yetkinlik alanlarımızı; fizik, kimya vs. gibi görebilecek. Bunların ötesinde 90’a yakın öğrenci uygulamamız da önemli. Yani, öğrenci kampüse girdiğinde, kayıt için geldiğinde danışmanını belirliyoruz. 60 bin öğrencimiz var, 30 bini 90’nın üzerinde öğrenci topluluğuyla sosyal, kültürel, sportif faaliyetlerde bulunuyor. Zaten rektör olarak ilk hafta öğrencilerle buluşuyorum. Öğrenci odaklı üniversite olarak Türkiye’de zirve yaptık. Cumhurbaşkanımız da ödülümüzü takdim etti. Yeni döneme her anlamda hazırız.”

18 bin yeni öğrenci gelecek

Yeni eğitim yılında yaklaşık 18 bin öğrencinin geleceğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, yurtlara ilişkin, “1982 yılında Ziraat Fakültesi’ni kazandığımda yurt kuyruğu beklemiştik. Uzun yıllar bu konu ihmal edilmiş. 10 bin kişilik yurt inşaatı başlattık, 6 binlik kısmı bitti. Öğrenci köyümüzün yurdunda da kapasiteyi artırdık. Bergama’da da yurt sorunu çözüldü. Ancak hala yurda ihtiyacımız var ve bu konuda girişimlerimiz sürüyor” dedi.

Haberin Devamı

Siber Güvenlik Meslek Okulu

“Bir önemli haberimiz de Siber Güvenlik Meslek Yüksek Okulu açılması” diyen Prof. Dr. Necdet Budak, “Bu ülkemizde bir ilk. Bizim bir hedefimiz de dijitalleşme biliyorsunuz. Tüm yatırımlarımızı buna göre yapıyoruz. Bu yüzden Cumhurbaşkanlığı Bilişim Ofisi, 4 üniversiteden biri olarak bizi seçti. Şirketlere ve kamu kurumlarında istihdam sağlamak için öğrenci yetiştireceğiz. Yüzde 30’u İngilizce eğitim olacak ve mezunlarımız iş bulma konusunda sıkıntı yaşanmayacak” diye konuştu.

Azerbaycan ve Özbekistan’la yeni projeler

Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi ile yapılan ortak projeye değinen Prof. Dr. Necdet Budak, “Ziraat Fakültesi hocalarımız 3 yıldır oraya gidiyor ve eğitim, öğretim programımızı uyguluyor. Bunun 4. yılında 47 öğrencimiz bu yaz geliyor, 4’üncü sınıfı burada okuyacak. Diplomalarında bizim de imzamız olacak. Bu özel çalışmalarımızdan dolayı devlet nezdinde de bir nişan aldık. 2-3 Ağustos’ta ise Özbekistan-Türkiye Sağlık Forumu yapılacak. Sağlık Bakanımız da katılacak. Uluslararası arenada var olmak için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.