Ege Doğaltaşta ihracat hedefi 1.5 milyar $

Doğaltaşta ihracat hedefi 1.5 milyar $

26.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Erdinç: 2010’un ilk iki ayında yüzde 71’lik artış sağladık. Bu da gösteriyor ki dünyada kriz dibi buldu

Doğaltaşta ihracat hedefi 1.5 milyar $

Ege Ma­den İh­ra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği, 16’ncı MARB­LE (Ulus­la­ra­ra­sı Do­ğal­taş ve Tek­no­lo­ji­le­ri Fua­rı) Swis­so­tel Grand Efes’te ga­la ye­me­ği dü­zen­le­di. Ege Ma­den İh­ra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Ars­lan Er­dinç, ih­ra­ca­tın yıl­dız­la­rın­dan do­ğal­taş sek­tö­rü­nün 2010 so­nun­da 1.5 mil­yar do­lar ih­ra­cat ra­ka­mı­na ula­şa­ca­ğı­nı, 2015 he­def­le­ri­nin ise 5 mil­yar do­lar ol­du­ğu­nu söy­le­di.
Baş­ta ABD ol­mak üze­re tüm dün­ya­dan ge­len ta­lep­le­rin art­tı­ğı­nı be­lir­ten As­lan Er­dinç, “2010’un ilk iki ay­lık dö­ne­min­de Tür­ki­ye ma­den ih­ra­ca­tın­da yüz­de 71’lik ar­tış sağ­la­dı. Bu da gös­te­ri­yor ki, dün­ya­da kriz di­bi bul­muş ve eko­no­mi tek­rar to­par­lan­ma ve can­lan­ma sü­re­ci­ne gir­miş­tir. Ma­den­ci­lik ye­ni­den ül­ke­mi­zin yıl­dız sek­tö­rü ola­rak par­la­ya­cak­tı­r” de­di.
Tür­ki­ye İh­ra­cat­çı­lar Mec­li­si Baş­ka­nı Meh­met Bü­yü­kek­şi de yı­lın ilk iki ayın­da ih­ra­ca­tın olum­lu per­for­mans ser­gi­le­di­ği­ni kay­det­ti. Ocak­ta yüz­de 12.5, şu­bat­ta yüz­de 20 ar­tış ya­şan­dı­ğı­nı ifa­de eden Meh­met Bü­yü­kek­şi, “İh­ra­cat­ta bu yıl koy­du­ğu­muz 110 mil­yar do­lar­lık he­de­fi bü­yük ih­ti­mal­le aşa­ca­ğız. 2023 için koy­du­ğu­muz 500 mil­yar do­lar­lık he­de­fe emin adım­lar­la yü­rü­yo­ruz. Bu he­de­fe ma­den­ci­lik sek­tö­rü de bü­yük kat­kı sağ­la­ya­ca­k” di­ye ko­nuş­tu.


MARBLE’a yabancı akını
Kültürpark’taki MARBLE 2010 16. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nı, ilk gün yaklaşık beş bin ziyaret etti. Stantlardaki yoğun hareketlilik, yüzleri güldürdü. 80’in üzerinde ülkeden ziyaretçi gelmesi beklenen fuara; Brezilya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Vietnam ve Ukrayna ilk kez katılıyor.