Ege ESNAFIN DURUMU KÖTÜ

ESNAFIN DURUMU KÖTÜ

24.10.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

İzmir Esnaf Birliği, Marmaris’te zirve düzenledi. Birliğe kayıtlı 200 bin üyenin sorunları ve çözüm yolları tartışıldı. Başkan Mutlu, çağrı yaptı, “Siyasetin yanı sıra ekonomi de konuşulsun. Durgun piyasaların canlandırılması için hazırlanan önerilere gereken önem verilsin” diye konuştu

ESNAFIN DURUMU KÖTÜ

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanlar Kurulu ve TÜBİTAK’ın desteğiyle hazırlanan “Ortak Akıl Platformu” toplantısı Marmaris’te yapıldı.
İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, birliğe aktif kayıtlı 200 bin esnafın sorunlarının ve çözüm yollarının tartışıldığını söyledi. İzmirli esnafın durumunun kötü olduğunu belirten Mutlu, sanayi siteleri, Kemeraltı gibi esnafın yoğunlukta bulunduğu merkezlerde satılık ve kiralık dükkan levhalarının asılı olduğunu kaydetti. İESOB Başkanı, ülke gündeminde siyasi konuların ön plana çıkmasından yakınarak, “Kimse ekonomiyi konuşmuyor. Ülke yöneticileri, durgun piyasaların canlandırılması için hazırlanan önerilere gereken önemi vermiyor” dedi.

2007’den bu yana durgun
Ekonominin 2007 yılından bu yana durgunluk yaşadığını ifade eden Zekeriya Mutlu, “Faizlerin düşmesiyle tüketici, konut, araç vb kredileri kullananlar bankalara borçlandı. Gelirlerinin önemli bölümünü kredi geri ödemelerine ayıran tüketiciler, zorunlu ihtiyaçları dışında harcama yapmıyor. Bu da piyasaların durgunlaşmasına, doğrudan halka hizmet veren esnaf-sanatkarların mağdur duruma düşmesine yol açıyor” diye konuştu.
Esnafın onursal başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İESOB’un hep önder ve öncü olduğunu ifade etti, “İnşallah Türkiye’yi İzmir’e benzetiriz” dedi.
KOSGEB İzmir Merkez Müdürü Kazım Akgün de KOSGEB’in yeni kredileri hakkında oda başkanlarına bilgi verdi. Akgün, “İmalat sektöründe yer alan esnafa daha önce kredi veriyorduk. Artık kasap, manav, bakkal işiyle uğraşan hizmet kesimindeki esnaf da desteklerimizden yararlanacak. Bu kapsamda 100 bin KOBİ’ye 2.5 milyar TL hacimli destek sağlayacağız” diye konuştu.

KİMLER KATILDI?
Şekerbank’ın ana sponsorluğunda, Petrol Ofisi ve OBEM’in destekleriyle gerçekleştirilen toplantıya, CHP İzmir Milletvekili ve İESOB Onursal Başkanı Mehmet Ali Susam, MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal, izmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Feyzullah Topçu, İŞ-KUR İzmir Müdürü Süleyman Boyacıoğlu, KOSGEB İzmir Müdürü Kazım Akgün, izmir Sanayi ve Ticaret Müdürü Engin Gürkan, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı İlyas Ay, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Naci Balcı, İzmir İl Sağlık ve Milli Eğitim müdürlükleri temsilcileri katıldı.