Ege İmar barışına geçit verilmesin

İmar barışına geçit verilmesin

23.02.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Batur, “Kentlerin planlaması, yapı denetim sistemi gözden geçirilmeli. İmar barışı gündemden kalkmalı” dedi.

İmar barışına geçit verilmesin

Kıyı Ege Belediyeler Birliği encümeni, on bir ilde büyük yıkıma yol açan depremlerin ardından olağanüstü toplanarak depreme dayanıklı, sağlıklı kentler oluşturulması için yapılacaklar hakkında görüş belirtti. Birliğin online eğitimlerinde de depreme yönelik imar ve denetim eğitimlerine ağırlık verilmesinin kararlaştırıldığı toplantıda birlik adına konuşan Birlik Başkanı Abdül Batur, “Kentlerin planlamasının, yapı denetim sisteminin gözden geçirilmesi ve yeni bir anlayışla yapılması gerekiyor. İnşaatların yapı denetimi dahil olmak üzere meslek odaları ile birlikte çalışılması gerekiyor” dedi. İmar barışının gündemden kalkması gerektiğinin de altını çizen Başkan Batur, Kıyı Ege Belediyeler Birliği olarak kaçak yapıyı özendirici çalışmalara tamamen karşı olduklarını kaydetti. Batur, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini de dile getirdi. 

Haberin Devamı

Olağanüstü toplantıya Başkan Batur’la birlikte Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ve Narlıdere Belediye Başkan Vekili İsmail Ay katıldı. Birlik yönetimini oluşturan belediye başkanları, daha önce aldıkları kararla bu ayki başkanlık maaşlarını depremden etkilenen yurttaşlara bağışlamıştı.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, depreme vurgu yaptı. Konak’ın baştan sona inceleneceğini belirten Batur, kentsel dönüşüme hız vermek için tüm odalara uzlaşı çağrısı yaptı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesiyle, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın organizasyonu kapsamında Kahramanmaraş’ta çadır kent kuracaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Hatay’a revizyon!

Binaların sağlam hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Batur, toplam bina sayısı 67 bin olan Konak’ta 2000 yılı öncesi yapılan bina sayısının 19 bin olduğuna dikkat çekti, “Bu binaların verilerinin elde edilmesi lazım. Binaları durumlarına göre A, B, C, D sınıfı olarak kategorilere ayırmalı ve vatandaşlara binalarının hangi kategoride olduğunu, depreme dayanıklı olup olmadığını bildirmemiz lazım. İnsanları yeni binalara taşımamız lazım. 2000 yılından önce yapılan binaların mutlaka rehabilite edilmesi gerekir” dedi.

Hatay bölgesinin revizyonunun yapılması gerektiğini kaydeden Batur, binaların çok yaşlı olduğunu kaydeden Batur, şu vurguları yaptı:

“İzmir Büyükşehir Belediyemizle zaten çalışıyoruz, odalarımız da katkı sunsun. Ada bazında belirli bir emsal verelim insanlar anlaşsın, nefes alsın. Bunu Mustafa Kemal Sahil Bulvarı için de, Kordon için de söylüyorum. Artık güvenli binalar yapmalıyız. Mahkemelerle uğraşacak zamanımız kalmadı. Gerçekten çok sıkıntımız var. Geceleri uyuyamıyoruz.”

Oda vizelerine dönüş

Başkan Batur, yapılacak inşaatlarda oda vizelerinin yeniden getirilmesi gerektiğini dile getirdi, “Bununla ilgili Konak Belediyesi olarak odaları yeniden devreye sokuyoruz. Bundan sonra projeler, ilgili odaların onayından geçerek bize gelecek” dedi. Zeminin önemine de değinen Batur, jeoloji mühendislerinin yapı denetim firmalarıyla birlikte çalışması gerektiğine inandıklarını söyledi.

Haberin Devamı

‘Bodrum yapılmalı’

Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Batur, bodrum konusuna da vurgu yaptı, “Bodrumlu binaların daha sağlam olduğunu gördük. Binalarda bodrum yapılmasını önermeliyiz. Özellikle sıvılaşma olan yerlerde kazık sistemini uygulamalıyız. Bir de tünel kalıp sistemi. Bu sisteme sahip binalarda çatlak bile yok. Bunun yanında ayrık nizamı desteklemeliyiz. Bitişik nizamda birbirlerini etkileyerek yıkan binalar var. Bitişik nizamdan kaçmalıyız” dedi.