03.02.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:
CHP Gaziemir İlçe Örgütü’nün düzenlediği anma programı öncesinde Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (UMAG) Yayın Yönetmeni Orhan Tüleylioğlu’nun, şimdiye kadar katledilen 35 gazeteci ve aydınla ilgili hazırladığı “Neden Öldürüldüler?” isimli sergisinin açılışı yapıldı.
CHP İlçe Başkanı Yüksel Demirsoy, 1909’da Hasan Fehmi Bey ile başlayıp, 2007’de Hırant Dink’in öldürülmesiyle devam eden suikastlarda 62 gazetecinin katledildiğine vurgu yaptı.
İpekçi’yi öldürmekten tutuklanan Mehmet Ali Ağca’nın hem İtalya’da, hem de Türkiye’de idam cezasına çarptırılmasına rağmen aflardan yararlandığını belirten Yüksel Demirsoy, “2006 yılında yanlışlıkla salıverilen ve daha sonra tutuklanan kanlı katil Ağca, 18 Ocak’ta serbest bırakıldı. Cezaevinden kahraman edasıyla çıkan katil, beş yıldızlı otellerde kaldı. Ne acıdır ki İpekçi’nin katilini, İpekçi’nin meslektaşları bir film yıldızıymış gibi adım adım izlemek zorunda kaldı. Kanlı katil, televizyon televizyon gezerken İpekçi’nin kemikleri sızladı, tüm Türkiye’nin vicdanı sızladı...” diye konuştu.
Sertel: “Unutmadık unutturmayacağız”
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, 1 Şubat 1979’da öldürülen Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Abdi İpekçi’nin ölüm yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “31. yılında özlem ve saygıyla andığımız Abdi İpekçi’yi unutmadık ve unutturmayacağız” dedi. Atilla Sertel açıklamasında, “İpekçi suikastinin üzerinden geçen 31 yıl üzüntümüzü dindirmedi, acımızı unutturmadı. Abdi İpekçi’nin katili Mehmet Ali Ağca’nın hapishaneden salıverilmesinin bir kahraman gibi sunulması yüreğimizi yaraladı. Abdi İpekçi 31 yıl sonra bir kez daha öldürüldü. İpekçi’yi hasretle anarken, daha özgürlükçü ve objektif medya özlemimizi bir kez daha dile getiriyoruz” dedi.