Ege İzmir’e 455 milyon euroluk yatırım

İzmir’e 455 milyon euroluk yatırım

24.02.2020 - 00:10 | Son Güncellenme:

.

İzmir’e 455 milyon euroluk yatırım

Yaklaşık üç yılda tamamlanan 96 kilometrelik Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu, kent sanayisinin ülkeyle bağlarını güçlendirecek. Kuzey Ege’deki turizmi daha da canlandıracak.

Haberin Devamı

İzmir’in kuzeyindeki sanayi ve turizm bölgelerine ulaşımı rahatlatmak amacıyla planlanan ve çalışmaları 5 Nisan 2017’de başlayan Menemen- Aliağa- Çandarlı Otoyolu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Törene, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ve AK Parti İzmir milletvekilleri katıldı. Cumhurbaşkanı ve vekillerin ayrı ayrı davet ettiği CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer ise açılışa katılmadı.

Zaman kaybı bitti

İzmir’e yakışan bir projeyi hayata geçirdiklerini belirterek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin üçüncü büyük kenti, aynı zamanda en önemli sanayi, ticaret ve turizm merkezlerinden birindeyiz. Toplam yatırım bedeli 455 milyon euro olan proje İzmir’i, PETKİM ve TÜPRAŞ başta olmak üzere, büyük sanayi tesislerinin bulunduğu Aliağa ile ülkemizin en önemli limanlarından birini inşa edeceğimiz Çandarlı’ya bağlıyor. Artık Çandarlı’ya ulaşım 1.5 satten 40 dakikaya indi. Ağır tonajlı araçların geçtiği güzergahta yaşanan yoğunluk sonucu yerleşim yerlerine etki eden trafiği de bitirdik. 2020 yılı trafik değerlerine göre bu otoyolun sadece işgücü ve akaryakıt olarak ülkemize katkısı 255 milyon lira olarak hesaplandı” dedi. 17 yılda yaptıkları 17 katrilyon lira tutarındaki yatırım ile İzmir’in çehresini değiştirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

Yatırımlar tam gaz

“Şehrimize üç yeni devlet üniversitesi açtık. 35’i hastane, toplam 110 sağlık tesisini tamamlayıp hizmete sunduk. 2 bin 60 yataklı Bayraklı Şehir Hastanesi birlikte beş hastanemizin daha yapımı devam ediyor. 19 bin 500 adet konut projesini TOKİ vasıtasıyla hayata geçirdik. İstanbul İzmir otoyolu ile ortalama 8-9 saat süren yolu, 3 buçuk saate, Bursa’yı 1 saate indirdik. İzmir- Ankara arasını 3 buçuk saate düşürecek yüksek hızlı tren hattının yapımı devam ediyor. İçinde otoyol ve raylı sistemlerinin olduğu, İzmir Körfez Projesi’nin etüt planını tamamladık, imar planı çalışmaları sürüyor. Tarıma dayalı ihtisas sera organize sanayi bölgesini Dikili’de kuruyoruz, bununla birlikte tarıma, toplamda 1 milyar liralık yatırım yapıyoruz. Üç yeni OSB, iki endüstri bölgesi, dört teknopark, 91 AR-GE merkezi, 29 tasarı merkeziyle şehrimizi cazibe merkezi haline dönüştürdük. OSB’ler sayesinde son 17 yılda İzmir’de ilave 174 bin 400 istihdam sağladık. 25 ilçeye doğalgazı getirdik. Göztepe’yi stadyumuna kavuşturduk. Alsancak Stadyumu’nda da sona yaklaşıyoruz. Bizim dışımızdaki sorunlara rağmen Karşıyaka’yı da statlarına kavuşturmak için gayretlerimiz sürüyor.”