Ege Üreticiye nefes

Üreticiye nefes

27.08.2023 - 00:05 | Son Güncellenme:

Karabağlar Belediyesi zamansız yağış nedeniyle rekolteden yana yüzü gülmeyen üreticiye destek oldu. Muğla Büyükşehir ise, arıcıların büyük sorunlarından biri olan balmumu güvesine karşı Temiz Petek projesini hayata geçirdi.

Üreticiye nefes

Karabağlar Belediyesi, “mildiyö hastalığı” nedeniyle bu yıl rekoltede yüzde 70 oranında azalma yaşayan üreticiye destek verdi. Muğla Büyükşehir de, arıcıların büyük sorunlarından biri olan balmumu güvesine karşı başlattığı Temiz Petek projesi ile bu yıl Köyceğiz Merkez ve Marmaris Çamlı mahallesinde arıcılara destek olacak. Dünyanın en kaliteli üzüm çeşitlerinden Alphonse Lavallee’nin yetiştirildiği Kavacık Köyü’nde zamansız yağış, aşırı sıcaklar ve “mildiyö hastalığı” nedeniyle bu yıl rekoltede yüzde 70 oranında azalma yaşandı. Ancak üretim sezonu öncesi Karabağlar Belediyesi’nin köylülere ücretsiz olarak dağıttığı gübre ve bordo bulamacı sayesinde yüzde 30’luk bölümü kurtarıldı. Buruk bir sevinç yaşayan köylüler, Başkan Muhittin Selvitopu’na teşekkür etti, “Bu yılki mahsulü Karabağlar Belediyesi’nin desteği sayesinde elde ettik” dedi. Karabağlar Belediyesi’nin her yıl düzenlediği Kavacık Üzüm Festivali, bu yıl rekolte kaybı yaşayan üreticiye moral olacak. Festival 23-24 Eylül tarihlerinde köy meydanında gerçekleştirilecek. Karabağlar Belediyesi bu yıl, ilçeye bağlı 3 köyde kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla çalışma yürüttü. Bu kapsamda Kavacık, Tırazlı, Uzundere’de bulunan ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilere bölgenin toprak yapısına uygun tonlarca gübre ve mantar hastalıklarına karşı bordo bulamacı dağıtıldı. ÇKS’ye kayıtlı 150 üreticiye, 30 ton gübrenin yanısıra yaklaşık 3 ton da bordo bulamacı verildi.

Haberin Devamı

Temiz Petek projesi

Türkiye çam balının yüzde 80’ini üreten Muğla’da, büyükşehirin üreticinin en büyük sorunlarından biri olan büyük balmumu güvesine karşı başlattığı ve Türkiye’de ilk olan Temiz Petek projesi beşinci yılında da arıcılara destek oluyor. Köyceğiz, Milas ve Menteşe’de yapılan petek şoklama işlemi bu yıl Marmaris ve Köyceğiz’de arıcıların hizmetine sunuluyor. Büyük ilgi gören proje kapsamında peteklerin saklama döneminde güvelerin verdiği zararların engellenmesi ve balda kalıntı sorunun önüne geçmek için petekler -30°C’de şoklanarak üreticilere teslim ediliyor. Büyükşehir Başkanı Dr. Osman Gürün, “Şoklanmış ve paketlenmiş petekleri arıcılar evlerinde güvenle saklayabilecek. Sorunu önleyecek proje 1 Eylül’de başlayacak, 30 Kasım’a kadar devam edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yüzde 50 hibeli 300 bin fide

Geçen yıl gerçekleştirilen kışlık sebze fidesi desteklemesi kapsamında 30 üreticiye 130 bin adet yüzde 50 hibeli kışlık sebze fidesi dağıtımı yapan Milas Belediyesi, bu yıl başvuruda bulunan ve koşulları sağlayan 77 üreticiye verilecek yüzde 50 hibeli 300 bin fidenin dağıtımına başladı. Kızılcayıkık Mahallesi’nde ailesi ile birlikte çiftçilik yapan 62 yaşındaki Hasan Hüseyin Çalışkan da, fidelerini teslim aldı. Çalışkan, çocukluğundan bu yana çiftçilik yaptığını belirtti, “Bugüne kadar böyle bir hizmet görmedik. İki yıldan bu yana Milas Belediyemiz yüzde 50 hibeli fide desteklemesinde bulunuyor. Başkanımız Muhammet Tokat’a teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.