Eğitim 12 Hayvan Türk Takvimi Nedir? Takvimin Özellikleri Nelerdir?

12 Hayvan Türk Takvimi Nedir? Takvimin Özellikleri Nelerdir?

28.10.2021 - 15:50 | Son Güncellenme:

Türklerin tarih boyunca kullanmış olduğu pek çok takvim bulunmaktadır. Bu takvimlerden bir tanesi de 12 hayvanlı Türk takvimidir. 12 hayvanlı Türk takviminin birçok özelliği yer almaktadır. Son günlerde 12 hayvanlı Türk takvimi ile ilgili araştırma artmıştır. Peki, 12 hayvanlı Türk takvimi nedir? 12 hayvanlı Türk takviminin özellikleri nelerdir? İşte 12 hayvanlı Türk takvimi ile ilgili tüm detayları derledik.

12 Hayvan Türk Takvimi Nedir Takvimin Özellikleri Nelerdir

12 hayvan Türk takvimi Türklerin Orta Asya'da uzun süre kullanmış olduğu takvimlerden bir tanesidir. Yalnızca Türk kavimleri değil aynı zamanda diğer kavimlerde bu takvimi kullanmıştır.

12 Hayvan Türk Takvimi Nedir?

Asya'da tarihte kullanılmış olan bir Türk takvimidir. Hem Çinliler hem de Türki halklar tarafından yaygın olarak kullanılmıştır. Daha sonra diğer Asya halkları olan Koreliler ve Japonlar da yine 12 hayvan Türk takvimine geçmişlerdir. 12 hayvan Türk takviminin değişik versiyonları da yine bazı Asya halkları tarafından geliştirilmiştir. 12 hayvan Türk takviminde resmedilmiş olan 12 tane hayvan yer almaktadır. 12 hayvan Türk takviminde yer alan hayvanlar şu şekildedir;
- Sıçan
- Ud
- Bars
- Tavşan
- Lu
- Yılan
- Yunt
- Koy
- Bıçin
- Tavuk
- Köpek
- Tonguz

Takvimin Özellikleri Nelerdir?

12 hayvanlı Türk takviminin spesifik olan bazı özellikleri bulunmaktadır. Bu takvimin özelliklerini bilmek işleyiş mantığını anlamak açısından yeterli olacaktır. Takvimin özellikleri şu şekildedir;
- 12 hayvanlı Türk takviminde yer alan her hayvan bir yıla isabet etmektedir. Tekabül eden hayvanın yılı olmaktadır.
- Türk tarihinde bu takvimin ortaya çıkış tarihi ünlü Türk hükümdarı olan Mete Han'ın tahta çıkması ile birlikte başlar. Tam olarak ortaya çıkış tarihi ise M.Ö 209 yılı olarak bilinmektedir.
- O yıl hangi hayvanın yılı ise o hayvana ait olan özelliklerin bu yılda da ortaya çıkacağına inanılır. Örneğin maymun yılına denk geldiyse, maymun yılında bir takım eğlencelerin hakim olacağı bunun yanı sıra da hilekarlıkların da yaşanacağına inanılmaktadır.
- 12 hayvanlı Türk takviminde ÇAĞ adı verilen dönemler vardır. Bu dönemler 60 yıla tekabül eder.