Eğitim 4A 4B 4C Nedir, Kimleri Kapsar? SGK'da 4A, 4B Ve 4C Arasındaki Farklar Nelerdir?

4A 4B 4C Nedir, Kimleri Kapsar? SGK'da 4A, 4B Ve 4C Arasındaki Farklar Nelerdir?

31.03.2021 - 01:40 | Son Güncellenme:

Sigortalı olarak çalışan herkes mutlaka 4A, 4B, 4C terimlerini duymuştur. Ancak bu terimlerin tam olarak ne ifade ettiği vatandaş tarafından bilinmemektedir. Bu nedenle de bu terimle ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. 4A, 4B, 4C nedir, kimleri kapsar? SGK'da 4A, 4B ve 4C arasındaki farkları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

4A 4B 4C Nedir, Kimleri Kapsar SGKda 4A, 4B Ve 4C Arasındaki Farklar Nelerdir

Türkiye'de yaşayan vatandaşlar SGK kapsamında bazı şartları tamamlayıp emekli olabilir. Bu bağlamda karşılarına sürekli 4A, 4B ve 4C terimleri karşılarına çıkmaktadır. Konu ile alakalı bilgisi olmayan kişiler de ne anlama geldikleri ile alakalı araştırma yapmaktadır.

Haberin Devamı

 4A 4B 4C Nedir, Kimleri Kapsar?

 SGK sistemine bağlı olarak çalışanlar için 3 farklı sistem bulunur. Bu sistemler Türkiye'de emekli olacak kişilerin kontrol edebilmeleri amacı ile kurulmuştur. Bu sistem dahilinde çalışmalarını sürdüren kişilerin hakları da saklı tutulur. 4A, 4B, 4C ismini almış olan bu sistemler birbirinden farklı konuları ifade etmektedir.

 SGK'da 4A, 4B ve 4C Arasındaki Farkları Nelerdir?

 4A terimi prim ödeyen kişiler için kullanılmaktadır. İş yerlerinde sözleşmeli bir şekilde çalışan kişiler SGK'da 4A kapsamında yer almaktadır. 4A kapsamında çalışan kişiler e-devlet üzerinden ya da SGK adresinden primlerini öğrenebilmektedir. Vatandaşların emekli olabilmeleri için 4A primleri oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

 4B önceden Bağ-Kur ismi ile bilinmekteydi. Bu sisteme kayıtlı olan kişiler kadrolu grupta yer almaktadır. İlk defa 4B'ye kayıt yaptıracak olanların öncelikle KPSS sınavına girerek kamu kurumlarında kadrolu bir şekilde çalışmaları gerekmektedir. KPSS sınavından yeterli puanı alan kişiler bilgisayar ortamında atamaları yapılır ve görev yerlerine gönderilirler.

 4C eskiden Emekli Sandığı adı ile bilinmekteydi. 1 yıldan daha az çalışan veya mevsimlik olarak çalışan kişiler 4C sistemine bağlıdır. Bu kişiler Bakanlar Kurulunun belirlemiş olduğu görevlerde, belirlenen ücretler dahilinde ve kişi sınırı bulunarak çalışmalarını sürdürmektedir.