Eğitim 7. Yıl Savaşları Nedir? Tarihi, Nedenleri Ve Sonuçları Nelerdir?

7. Yıl Savaşları Nedir? Tarihi, Nedenleri Ve Sonuçları Nelerdir?

15.06.2021 - 02:37 | Son Güncellenme:

Dünya tarihine bakıldığında yaşanmış olan pek çok savaştan söz edebiliriz. Bu savaşlardan birisi de 7 yıl savaşlarıdır. Avrupa devletleri, arasında yaşanan bu savaşlar özellikle tarih ile ilgilenen kişiler için merak konusu olmuştur. Peki 7. Yıl Savaşları nedir? Tarihi, nedenleri ve sonuçları nelerdir? Sizlere tarihte yaşanan 7. yıl savaşları hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

7. Yıl Savaşları Nedir Tarihi, Nedenleri Ve Sonuçları Nelerdir

7. yıl savaşları Avrupa devletleri arasında yaşanmış bir savaştır. Bu savaşın pek çok nedeni ve farklı sonuçları bulunmaktadır.

7. Yıl Savaşları Nedir?

7 Yıl savaşları Avrupa devletleri arasında yaşanan ve 7. yıl boyunca süren savaşlardır. Avusturya Veraset savaşları Fransa ve Prusya'nın üstünlüğü ile sona ermiş ve sonucunda Ekslaşapel Antlaşması imzalanmıştır. Ama bu sonuç iki tarafı da memnun etmemiş ve taraflar tekrar savaş hazırlıklarına başlamıştır. İngiltere ve Prusya arasında ittifak kurulmasının karşılığı olarak Fransa, Avusturya-Habsburglar ile ittifak kurulmuştur ve Almanya toprakları üzerinde Avusturya Prusya arasında rekabet de ilerlemiştir.

7. Yıl Savaşları Tarihi, Nedenleri ve Sonuçları Nelerdir?

Bu savaşta Prusya Kralı ilk saldırıyı yapmış ve Avusturya'yı parçalamayı amaçlamıştır. Kral daha sonra Saksonya'nın merkezi Dresden'e saldırarak kenti almış ve Prag çatışmasında Avusturya'yı yenilgiye uğratmıştır.

7. yıl savaşlarının en büyük nedenleri İngiltere ve Fransa için sömürge yarışı, deniz üstünlüğü iken Avusturya ve Prusya için Orta Avrupa'da hegemonyası olmuştur. Bu savaşların sonuçları ise şunlardır:

- Fransa ekonomik ve politik açıdan zayıflamıştır.
- Kuzey Amerika ve Hindistan sömürgeleri ise İngiltere'ye geçmiştir. Ardından Fransız ihtilali başlamıştır.
- Paris Antlaşması ile İngiltere geniş sömürgeler elde etmiş ve dünyanın en güçlü sömürge imparatorluğu haline gelmiştir.
- Huberttusburg Antlaşması ile Silezya Prusya'ya bırakılmıştır. Böylelikle Avrupa'nın en kuvvetli kara devleti haline gelmiştir.