EğitimAbid Ne Demek? Tasavvufta Abid Kavramı Nasıl Yorumlanmıştır?

Abid Ne Demek? Tasavvufta Abid Kavramı Nasıl Yorumlanmıştır?

10.03.2021 - 15:18 | Son Güncellenme:

Abid terimi insanların anlamını merak ettiği kelimelerden biridir. Bu sebeple de bu kelime sürekli araştırılmaktadır. Abid ne demek? Tasavvufta abid kavramı nasıl yorumlanmıştır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Abid Ne Demek Tasavvufta Abid Kavramı Nasıl Yorumlanmıştır

Abid kavramı İslam dininde de sıklıkla kullanılan terimlerden biridir. Kur'an-ı Kerim'de ne anlama geldiğinin anlaşılabilmesi için esas anlamının bilinmesi gerekmektedir. Bu sebeple abid terimi insanlar tarafından dıklıkla araştırılan terimlerden biri olmuştur.

Abid Ne Demek?

Abid kelime anlamı olarak; itaat, kulluk, hizmet, ibadet anlamlarında kullanılmaktadır. Müslümanlıkta abid kelimesi güzel ameller ile ilgilenen ve kendini ibadetlere adayan kişi olarak ifade edilmektedir. İslam dininde oruç, zekat, cihad, namaz, takva, tövbe, hac, sabır, zikir gibi farklı ameller bulunmaktadır.

Abid kelimesi, Kur'an-ı Kerim'de de geçen bir kelimedir. Bu kelime bir defa abid olarak tekil şekilde, on bir defa da abidin, abüdün şeklinde çoğul olarak kullanılmıştır. Abid kelimesi itaat eden, hizmet eden kişi anlamına gelmektedir. Kur'an'daki anlamı ile tapınan, ibadet eden şeklinde kullanılmaktadır.

Hz. Muhammed (s.a.v.) döneminde yaşayan ve çok fazla ibadet yapan kişilere abid ismi verilmektedir. Hz. Osman döneminde meydana gelen siyasi çalkantılar sebebi ile bazı Müslümanlar dünya işlerinden uzaklaşıp kendilerini tamamen ibadete adamışlardır. Abid kişilerin sayıları özellikle birinci ve ikinci yüzyılda oldukça artmıştır.

Tasavvufta Abid Kavramı Nasıl Yorumlanmıştır?

İnsanlar tarafından, abid kişilerin gerçek İslam'ı yaşadığı düşünülmektedir. Bu sebeple bu kişilere karşı halkın saygı ve sevgisi oldukça fazladır. O dönemde yaşayan abidler arasında Ehl-i Sünnetlerin dışında Şia ve Mu'tezile arasında da bilinen abidler bulunmaktaydı.

Kuşeyri'nin Er-Risale'sinde anlattığı üzere her mezhep kendinde daha fazla abid olduğunu iddia etmeye başlamıştır. Bu nedenle Ehl-i sünnet abidlerini bunlardan ayırmak adına abidlerine sufi ve mutasavvıf ismini vermiştir. Fakat bunun yanında abid kelimesini de kullanmaya devam etmişlerdir.

 

KEŞFETYENİ
Görenler babasının kopyası diyor! İşte Can'ın son hali
Görenler babasının kopyası diyor! İşte Can'ın son hali

Cadde | 01.05.2025 - 09:28

Mehmet Aslantuğ’un oğlu Can Aslantuğ babasının boyunu geçti. Son halini görenler babasının gençliği diyor..

Yazarlar