Eğitim Adem-İ Merkeziyetçilik Nedir? Kısaca Adem-İ Merkeziyetçilik Ne Anlama Gelir?

Adem-İ Merkeziyetçilik Nedir? Kısaca Adem-İ Merkeziyetçilik Ne Anlama Gelir?

30.03.2021 - 15:37 | Son Güncellenme:

Devlet yönetmenin çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Adem-i merkeziyetçilik de bunların arasında yer almaktadır. Adem-i merkeziyetçilik nedir? Adem-i merkeziyetçilik nasıl uygulanır? Sizler için adem-i merkeziyetçilik yöntemini derledik.

Adem-İ Merkeziyetçilik Nedir Kısaca Adem-İ Merkeziyetçilik Ne Anlama Gelir

Günümüzde pek çok devlette devlet merkezinin gücü önde gelmektedir. Tüm devlet, merkezden yönetilmekte ve merkezin verdiği kararlar yürürlüğe girmektedir. Ancak bunun tersinin gerçekleştirildiği bazı yöntemler de bulunmaktadır. Bunların arasında adem-i merkeziyetçilik de yer almaktadır.

Haberin Devamı

Adem-i Merkeziyetçilik Nedir?

Adem-i merkeziyetçilik, devlet merkezinin gücünü azaltmayı ve yerel yönetimlerin yetkilerini artırmayı hedeflemektedir. Bu siyasi görüşü savunan Adem-i merkeziyetçilik, yerel yönetimlerin kendini çok daha iyi şekilde yönetebileceğini öne sürmektedir. Liberal ideolojinin savunmuş olduğu görüşlerin arasında yer almaktadır. Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri, eyaletlere bölünmüş yapısı dolayısıyla Adem-i merkeziyetçiliğe benzer bir yönetim şeklini benimsemiş durumdadır.

Adem-i merkeziyetçiliğin Osmanlı'daki Yeri Nedir?

Adem-i merkeziyetçilik, Osmanlı devletinde bazı kişiler tarafından savunuluyordu. Bunların başında Prens Sabahattin geliyordu. Prens Sabahattin'in görüşleri merkeziyetçilikten çok bireysel girişimi ön plana alıyordu. Ancak Osmanlı Devleti’nde merkezin yani sarayın gücü çok önemliydi. Adem-i merkeziyetçilik görüşü kendine yer bulamadı.