Eğitim Akarsu Aşındırma Şekilleri Ve Biriktirme Şekilleri Nelerdir?

Akarsu Aşındırma Şekilleri Ve Biriktirme Şekilleri Nelerdir?

10.05.2021 - 15:33 | Son Güncellenme:

Aşındırma ve biriktirme şekilleri üzerinden akarsuların yapısı ortaya çıkar. Bu doğrultuda akarsuyun aşındırma ve biriktirme şekilleri ne olduğu internet üzerinden araştırılan konular içerisinde geliyor. Peki akarsu aşındırma şekilleri ve biriktirme şekilleri nelerdir? İşte bu konuda merak edilen bilgiler.

Akarsu Aşındırma Şekilleri Ve Biriktirme Şekilleri Nelerdir

Özellikle KPSS ile beraber farklı dersler üzerinden öğrenciler için bu konu büyük öneme sahiptir. Mutlaka akarsuyun aşındırma ve biriktirme şekillerinin bilinmesi gerekir. Bu bağlamda hem aşındırma hem biriktirme şekillerinin farklılık yarattığını dile getirmek mümkün. Yani bu durum değişik şekiller ve doğal unsurlar üzerinden gerçekleşir.

Haberin Devamı

 Akarsu Aşındırma Şekilleri Nelerdir?

 Zaman içerisinde akarsu farklı doğal yapılar üzerinden aşındırma yapar. Bu aşınma ile beraber daha fazla genişleme ortaya çıkar. Aynı zamanda yolu açılır ve akarsu adından da anlaşılacağı üzere şekillenir. Bu doğrultuda doğal yapı üzerinden akarsuyu şekillendiren birçok unsur bulunmaktadır.

 - Vadi

 - Peri Bacaları

 - Dev kazanı

 - Menderes

 - Kırgıbayır

 - Plato

 - Peneplen

 Bütün bu doğal yapılar zaman içerisinde akarsu ile beraber farklı biçimlerde çekilir. Bu şekillerde üzerinden Akarsu yolunu bulur ve dökülecek olan noktaya doğru devam eder. Özellikle KPSS ile beraber coğrafya konusu için en önemli alanlar içerisinde yer alır.

 Akarsu Biriktirme Şekilleri Nelerdir?

 Aşındırma şekilleri ile beraber aynı zamanda akarsu biriktirme şekilleri de büyük bir öneme sahiptir. Deniz kıyısında toplanma ya da deniz yükseltisine bağlı olarak, Akarsu farklı biçimlerde biriktirme gerçekleşir. Bu doğrultuda doğal yapı üzerinden Akarsu biriktirmesi gerçekleştiren birçok farklı şekil yer almaktadır.

Haberin Devamı

 - Delta

 - Birikinti yelpazesi

 - Seki (Taraça)

 - Birikinti konisi

 - Dağ Eteği Ovası

 - Irmak adası (Kum adası)

 Ortaya çıkan bu doğal yapılar ile beraber akarsu üzerinden şekillenme gerçekleştirilir. Yani diğer bir ifade ile akarsu üzerinden bu şekiller ortaya çıkar. Büyüklükleri ve yapısı ile beraber genel şekilleri akarsuyun biriktirme işlemine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu bağlamda deniz yükseltisi ya da deniz kıyısı ile beraber eğim gibi unsurlar bu konuda büyük öneme sahiptir.

 Akarsu üzerinden hem aşındırma hem de biriktirme coğrafi açıdan oldukça önemlidir. Mutlaka öğrencilerin bilmesi ve ezberlemesi gerektiği konular arasında gelir.