Eğitim Alan Tercihleri Ne Zaman Yapılır? Lisede Alan Seçimi Neden Önemlidir?

Alan Tercihleri Ne Zaman Yapılır? Lisede Alan Seçimi Neden Önemlidir?

15.06.2021 - 01:51 | Son Güncellenme:

Alan tercihleri lise öğrencileri için önemli bir dönüm noktası olarak öne çıkmaktadır. Belirli zaman dilimleri geldiği vakit bu tercih gerçekleştirilerek öğrenci kendi alanını seçer. Peki alan tercihleri ne zaman yapılır? Lisede alan seçimi neden önemlidir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Alan Tercihleri Ne Zaman Yapılır Lisede Alan Seçimi Neden Önemlidir

Rehberlik hizmetleri doğrultusunda öğrenciler kendi düşünceleri ve gelecekleri adına lisede alan tercihi yaparlar. Bu tercih sayısal ve sözel ile beraber Türkçe matematik üzerinden gerçekleşmektedir. Tabii meslek Lisesi ya da sanat liseleri üzerinden de farklı alanlar ön plana çıkar.

Alan Tercihleri Ne Zaman Yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı yeni düzenlemesi ile beraber alan tercihleri artık 9. sınıfta gerçekleştiriliyor. Eski dönemlerde ise 10. sınıfta yapılan alan tercihleri, artık 9. sınıf bitmesi ile beraber aylarında gerçekleşmektedir. Daha çok Haziran ve Temmuz aylarında öğrenciler hangi alanı tercih etmek istediklerine karar verirler. 9. sınıfta alınan rehberlik hizmetleri ile beraber öğrenciler kendi etkileri ve düşünceleri doğrultusunda doğru alan tercihini yapar. Bu işlemler veliler tarafından e-okul üzerinden yapılacak giriş ile beraber belirli aşamaları tamamlamak suretiyle gerçekleştirilir.

Lisede Alan Seçimi Neden Önemlidir?

Lisede alan seçiminin önemli yanı şüphesiz gelecek adına yapılacak meslektir. Öğrenciler hangi alanda üniversite okumak ve kendini geliştirmek istiyorsa, buna bağlı olarak alan seçimini lisede yapar. Bu bağlamda öğrencinin ilgi alanı ve yeteneği ile beraber buna bağlı olarak seçim gerçekleştirir. Böylece ileride yapacağı meslek için etkin bir saygınlık elde ederek daha iyi yerlere gelme şansı yakalar. Yanlış bir karar yine yanlış bir meslek seçimi olarak öne çıkabilir. Bu sebepten dolayı lise 9. sınıf öğrencilerinin alan seçimi yapmadan önce, mutlaka rehberlik hizmeti alması ve ailelerine danışmaları büyük bir öneme sahiptir.