Eğitim Analog Organ Nedir? Analog Organ Örnekleri Nelerdir?

Analog Organ Nedir? Analog Organ Örnekleri Nelerdir?

06.04.2021 - 16:35 | Son Güncellenme:

Canlıları bağlı olarak belli başlı bazı analog organlar bulunmaktadır. Bu organları ne olduğuna dair ise internetten sıkça araştırma gerçekleştirilir. Peki analog organ nedir? Analog organ örnekleri nelerdir? İşte bu konuda merak edilenler.

Analog Organ Nedir Analog Organ Örnekleri Nelerdir

İnsan ya da hayvan ve birçok farklı tür için belli başlı bazı organlar ortaktır. Tabii bu organların görevlerine bağlı olarak değişkenlik ortaya çıkar. İşte bu yapı üzerinden tanım olarak analog organlar ele alınır.

Haberin Devamı

Analog Organ Nedir?

Kökenleri değişik olmasına rağmen görevleri aynı olan organlara analog organ denmektedir. Yani yapısal açıdan aynı işleyiş ve göreve sahip organlardır. Vücudun ihtiyaç duyduğu desteği sağlar ve bu destek insan veya hayvan türleri arasında görev açısından benzerlik gösterir. Ancak yapısal olarak fiziki açıdan ele alındığı vakit, birbirinden oldukça farklılık gösteren tasarımlardır. Yine de tüm canlılar dünya üzerinde yaşadığı için, bu analog organlar aynı görev üzerinden destek verir.

Analog Organ Örnekleri Nelerdir?

Analog organları anlayabilmek için belli başlı bazı örnekler vermek yeterlidir. Zira özellikle analog organlar yaşamın temel tasarımları içerisinde yer alır. Zaman içerisinde ise evrilmiş olarak farklı fiziksel yapılara sahip hale gelmişlerdir.

Haberin Devamı

 - İnsan ayağı ile karınca ayağı

 - Kartal kanadı ile kelebek kanadı

 - Sinek kanadı ile kuş kanadı

Yukarıdaki örneklere bakıldığı vakit görevlerin aynı olduğu anlaşılıyor. Ancak görsel ve fiziksel açıdan bakıldığı zaman, yapısal olarak değişkenlik gösterdiği anlaşılmaktadır. İşte böyle organlar analog organ olarak ifade edilir. Değişik yapılara sahip olsalar dahi yaşamdaki amaçları ortaktır ve aynı görevi üstlenirler. Bu oranlar aynı zamanda suni sınıflandırma üzerinden de ele alınır. Yani diğer bir değişle buna ampirik sınıflandırma da demek mümkün. Böylece canlılar arasında etkin bir sınıflandırma imkanı elde edilmektedir.