Eğitim Antropometri Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Antropometri Nerelerde Kullanılır?

Antropometri Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Antropometri Nerelerde Kullanılır?

02.03.2021 - 06:12 | Son Güncellenme:

Antropometri ile insanc vücudunun belli kısımları ölçülür ve bunun sonucunda da insan yapısı saptanmaya çalışılır. Antropometri kelimesi Yunanca Antropos ile Metrikos kelimelerinden türemiş bir kelimedir. Antropometri nedir, çeşitleri nelerdir? Antropometri nerelerde kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Antropometri Nedir, Çeşitleri Nelerdir Antropometri Nerelerde Kullanılır

Antropometri, bir alanda kullanılmak amacı ile insan vücudundaki parçaların incelenmesi ölçülmesi elde edilen verilerin de organize edilmesidir. Antropometri, insanların kişisel farklılıklarına odaklanmaktadır. Bu yöntem farklı tasarımlar için referans sağlar. Bunun yanında ergonomi için de oldukça önemlidir.

Antropometri Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Antropometri insan vücudunun ölçülerinin belirlenmesi amacı ile kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemin iki farklı çeşidi bulunur. Bunlar;

1. Statik Antropometri
2. Dinamik Antropometri

İki farklı metot kullanılarak elde edilen veriler üç farklı şekilde gruplanır. Bunlar yapısal antropometrik veri, kuvvetsel antropometrik veri ve fonksiyonel antropometrik veri şeklindedir. Ergonomik tasarımların yapılması için Statik ve Dinamik Antropometri yöntemlerinden faydalanılmaktadır.

Statik Antropometri yönteminde, insanların statik olarak oturuşları ve duruşlarının ölçülmesi ile ilgilenilmektedir. Bu yöntemde ölçümler ayakta durma ve düz zeminde oturma verilerinin ölçümü ile sağlanmaktadır. Ölçümler eğer hassas bir şekilde yapılacaksa o zaman röntgen ışınlarından da faydalanılabilmektedir.

Antropometri Nerelerde Kullanılır?

Antropometri ölçümleri sadece ergonomi ile ilgili yerlerde kullanılmaz. Bunun yanında insan kilosu, vücut ölçüleri, vücut kitle indeksi gibi farklı unsurlarda antropometri ölçümleri arasında yer almaktadır. Örneğin bir duvardaki elektrik anahtarı, bir masanın çekmecesinin yerden ne kadar yüksek olacağı gibi pek çok alanda antropometri ölçümlerinden faydalanılmaktadır.

Haberin Devamı

Endüstriyel cihazların tasarımlarında

Tekstil ürünlerinin üretim aşamasında

Ev eşyalarının tasarımında

Askeri ürünlerin tasarımında antropometri ölçümlerinden faydalanılmaktadır.

Örneğin bir ev eşyası üretilirken kullanan kişinin rahatlığı göz önünde bulundurularak tasarımlar yapılır. Askerin kullanacağı bot, yelek, çeşitli kıyafetler, silah kılıfları bu ölçümler dikkate alınarak tasarlanmaktadır.

 

Yazarlar