Eğitim Araba Nasıl Çalıştırılır? Manuel Arabalar Stop Etmeden Nasıl Kaldırılır?

Araba Nasıl Çalıştırılır? Manuel Arabalar Stop Etmeden Nasıl Kaldırılır?

10.05.2021 - 16:01 | Son Güncellenme:

Araba kullanmak şüphesiz pek çoğumuz için eğlenceli bir iştir. Pek çok açıdan gerekli olan arabaların nasıl çalıştırılacağı arabayı yeni kullanan kişiler için çok önemlidir. Özellikle manuel vitesli arabalarda pek çok kişi zorlanmaktadır. Peki Araba nasıl çalıştırılır? Manuel arabalar stop etmeden nasıl kaldırılır? Sizlere manuel araçlarda araba sürmek ile ilgili merak edilenleri derledik.

Araba Nasıl Çalıştırılır Manuel Arabalar Stop Etmeden Nasıl Kaldırılır

 Manuel arabaları sürmenin en zor yanı araçların kaldırılması işlemidir. Pek çok kişi araç sürmeye başladığında arabaların stop etmesinden yakınmaktadır. Bu nedenle manuel araçlarda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Araba Nasıl Çalıştırılır?

 Sürücüler sürücü koltuklarına geçtiği zaman ilk olarak trafik kurallarına uyulması açısından bazı ayarlamaları yapmaları gerekmektedir. Bunlardan en önemli emniyet kemeri olmak ile beraber dikiz ayna kontrolleri olmaktadır. Bu noktalara dikkat edildiği zaman araç çalıştırma işlemine geçilmelidir.

 Ayarlamaların yapılmasından sonra en soldaki ayak debriyaja konulmalıdır. Sağ ayak ise ortadaki ve ve en sağdaki, yani gaz ve frende olmalıdır. Bunun sebebi sağ ayağın seyir halindeyken frene geçişin daha kolay olmasıdır.

 Aracı başlatmak için ilk olarak debriyaja sonuna kadar basılmalıdır. Bu işlemden sonra vites boşa alınmalıdır. Debriyaja basıldıktan ve vites boşa alındıktan sonra aracın kontağı çevrilmelidir. Daha sonra aynı anda frene basılmalıdır. Ayağın frene basılmasının ardından el freni indirilmeli ve vitesi geri ise R, ileri ise 1'e alıp yavaş bir şekilde debriyaj ve gaz ilişkisi kurulmalıdır.

Haberin Devamı

 Burada sürücünün motor sesine dikkat etmesi gerekir. Özellikle sürücü ayağını debriyajdan kaldırmaya başladığı zaman motorun sesinde değişim duyulur. Bu ses duyulduktan sonra yavaşça debriyaj kaldırılabilir. Aynı zamanda debriyajdan ayak çekilirken gaza da hafifi dokunuşlar yapılmalıdır.

 Manuel Arabalar Stop Etmeden Nasıl Kaldırılır?

 Manuel araçlarda araba sürmeyi öğrenir iken yapılması gerekenler birkaç kez tekrarlanması gerekir. Günümüzde pek çok kişi araç kaldırırken stop etme problemi yaşamaktadır. Bunun için yapılması gerekenler adım adım şu şekildedir:

 - Vites boşta iken sol ayak debriyajda ve sağ ayak frende olmalıdır.

 - Debriyaj sonuna kadar basılır ve aynı anda sağ ayak ile frene basılır.

 - Debriyaj sonuna kadar basıldığı zaman vites kolu hareket ettirilebilir. 

 - Motor çalıştıktan sonra geri gidilecek ise R konumuna ileri gidilecek ise 1 konumuna alıp el freni indirilir.

 - Daha sonra debriyajdan hafif bir şekilde ayak kaldırılır ve gaza basılır. 

 - Fakat burada dikkat edilmesi gereken konu debriyajdan ayak çekilirken çekme hızıdır. Debriyajdan hızlı ve fazla bir şekilde ayak çekildiği zaman araç stop edebilir. Bu nedenle sol ayak debriyajdan hafif bir şekilde çekilmeli, ardından motorun sesi duyulmalı ve aynı anda gaza hafif bir şekilde basılmalıdır.