Eğitim Araştırma Yöntemleri Kaça Ayrılır? Kısaca Türleri Nelerdir?

Araştırma Yöntemleri Kaça Ayrılır? Kısaca Türleri Nelerdir?

24.03.2022 - 15:05 | Son Güncellenme:

Araştırma yöntemleri, sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan araştırma yöntemlerini öğrenebilir ve türleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Araştırma yöntemleri kaça ayrılır? Kısaca türleri nelerdir detaylarıyla derledik.

Araştırma Yöntemleri Kaça Ayrılır Kısaca Türleri Nelerdir

Araştırma yöntemleri, nicel ve nitel olmak üzere ikiye ayrılır. Nitel araştırmalar metinlerinde temelinde bulunarak nedenlerini incelerken nicel araştırmalar sayısal verileri elde etmek için kullanılır.

Haberin Devamı

 Araştırma Yöntemleri Kaça Ayrılır?

 Araştırma yöntemleri birçok kişi tarafından merak edilerek araştırılmaktadır. Araştırma yöntemleri ikiye ayılırken araştırma türleri de beşe ayrılır. Temel olarak ise araştırma yöntemleri ikiye ayrılır.

Nicel Araştırma: Tarihi dokümanların, sayısal verilerin ve istatistiki bilgilerin kullanıldığı araştırma türü nicel araştırmadır. Kesin sonuca ulaşmak için genelde bilimsel araştırmalarda nicel araştırma yöntemi kullanılır. Birden fazla kaynaktan bilgiler edinilir ve karşılaştırılarak kesin sonuçlara ulaşılır. Doğruluğundan emin olduktan sonra bulgular araştırmalardan kullanılır ve doğru bir sonuca ulaşılır.

Nitel Araştırma: Herhangi bir olayın neden, ne zaman ve kim tarafından yapıldığını araştıran araştırma yöntemi nitel araştırma yöntemidir. Bu araştırma türünde sayısal verilerden daha çok neden sonuç ilişkisi incelenir ve araştırma esnasında psikolojik tüm faktörler de dikkate alınır.

Haberin Devamı

Kısaca Türleri Nelerdir?

 Araştırma türlerini şu şekilde ayırmak mümkündür:

Temel Araştırma: Kişilerin ve kurumların yeni bilgiler edinmek ve yeni şeyler öğrenmek için yaptıkları araştırmalara temel araştırma adı verilir. Belgesel izlemek, gözlem yapmak ya da ansiklopedi okumak temel araştırma yöntemleri arasında bulunmaktadır.

Laboratuvar Araştırmaları: Bilim insanlarının bir tedaviyi ya da hastalık nedenini bulmak için laboratuvar ortamlarında gerçekleştirdikleri araştırmalardır. Laboratuvar türü uzmanlık gerektiren bir araştırma türüdür ve kesin bir sonuca ulaşmak için yapılır. Araştırma sonunda araştırması yapılan konu ile ilgili kesin bilgilere ulaşılır.

Gözleme Dayalı Uygulamalı Araştırmalar: Daha çok toplumsal sorunları çözmek için gözleme dayalı araştırmalar yapılır. Hava kirliliği ile ilgili gözlem yapmak ve bu konuda bilgi toplamak bir uygulamalı araştırmadır. Gözleme dayalı uygulamalı araştırmalar aynı zamanda doğal ortamlarında gerçekleştirilir.

Deneysel Araştırma: Kesin bir sonuca ulaşmak için yapay bir ortam oluşturulur ve bu deneysel araştırma olur. Deneysel araştırmalar uzun vadeli olurlar ve bu araştırmanın kuralları da araştırma öncesinden belirlenmiştir.

Haberin Devamı

Gömülü Teori Araştırması: Genelde az bilinen ya da çok fazla üzerinde durulmayan teoriler için yapılan araştırmalardır. Gömülü teori araştırması yapan kişiler bu konulara ilgi duyan kişilerdir ve gönüllü olarak konuyla ilgili araştırma gerçekleştirirler.