Eğitim Asetik Asit (Ch3Cooh) Nedir, Ne İşe Yarar? Ch3Cooh Kullanım Alanları Nelerdir?

Asetik Asit (Ch3Cooh) Nedir, Ne İşe Yarar? Ch3Cooh Kullanım Alanları Nelerdir?

23.03.2021 - 14:44 | Son Güncellenme:

En yaygın olarak sirke ile ilişkilendirilen asetik asit hakkında pek çok kişi internet üzerinden araştırmalar yapıyor. Bu araştırmaları özellikle sirkenin nerelerde kullanılabileceğine dair sonuçlarda buluyor. Peki, asetik asit aslında nedir ve ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Asetik Asit (Ch3Cooh) Nedir, Ne İşe Yarar Ch3Cooh Kullanım Alanları Nelerdir

Asetik asit, iki karbonlu bir karboksilik asittir. CH3COOH, plastikler ve böcek öldürücüler gibi çok çeşitli kimyasal ürünlerin imalatında kullanılır.

Haberin Devamı

 Asetik Asit Nedir? 

 Etanoik asit olarak da adlandırılan asetik asit, iki karbonlu bir karboksilik asittir. Kendine özgü ekşi tadı ve keskin kokusu olan renksiz bir sıvıdır. % 4-8 oranında su ile karışımda asetik asit sirkenin ana bileşenidir. Bu formda zayıf bir asittir. Fakat glasiyal asetik asit olarak da bilinen saf asetik asit, aşındırıcı bir sıvıdır. Organik asit ve çevre dostu bir üründür.

 Asetik Asidin Yaygın Endüstriyel Kullanımları

 Kimyasal bileşiklerin üretiminde yaygın olarak kimyasal bir reaktif olarak kullanılan asetik asit, dünya çapında vinil asetat monomer, asetik anhidrit ve esterlerin üretiminde kullanılmaktadır. Bu bileşikler, filmde kullanılan boya ve yapıştırıcılar, mürekkepler, kaplamalar, reçineler, elyaflar ve sentetik tekstiller gibi ürünlerdeki bileşenlerdir. Buzlu asetik asit, güçlü bir çözücüdür ve organik bileşikleri saflaştırmak için kullanılır ve PET'in hammaddesidir.

Haberin Devamı

 Asetik asit, plastikler ve böcek öldürücüler gibi çok çeşitli kimyasal ürünlerin üretimi için ticari olarak önemli bir organik asittir. Kimyasal formülü;

 C 2 H 4 O 2 (CH 3 COOH veya CH 3 CO 2 H olarak tanımlanır.

 Konsantre asetik asit aşındırıcıdır ve cildi yakar, kalıcı göz hasarına neden olur ve mukoza zarlarını tahriş eder. Ağırlıkça % 10-25 konsantrasyonda asetik asit tahriş edici, % 25-90 aşındırıcı ve % 90'ın üzerinde aşındırıcı ve yanıcı olarak sınıflandırılır. Asetik asit, etilen glikol, kromik asit, nitrik asit, permanganatlar, perklorik asit, peroksitler ve hidroksillerle uyumsuzdur ve bunlardan uzak tutulmalıdır.

 Canlı dokuya zarar vermemek için son derece dikkatli kullanılmalıdır. Uygun kişisel koruma nitril lastik eldivenleri, göz siperlerini ve solunum maskelerini içermelidir. Ciltle temas yanıklara, kaşıntıya, kızarıklığa, pullanmaya veya kabarmaya neden olabilir. Soluma, solunum yolunda ciddi tahrişe sebep olur. Uzun süreli maruz kalma, kronik cilt ve solunum sorunlarını meydana getirecektir.