Eğitim Avrupa Birliği Nedir? Avrupa Birliği Ülkeleri Hangileridir?

Avrupa Birliği Nedir? Avrupa Birliği Ülkeleri Hangileridir?

28.02.2021 - 03:12 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB) birçok Avrupa devletini birleştiren bir organizasyondur. Organizasyona bağlı devletleri tek çatı altında toplamaktadır. 19. ve 20. yüzyılda Avrupa devletlerinin birbirleriyle savaşa girmeleri, Avrupa'da birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğu fikrinin gelişmesine yol açtı. Bu fikir gelişerek Avrupa Birliği devreye sokuldu. Avrupa Birliği hakkında detaylı bilgiyi derledik.

Avrupa Birliği Nedir Avrupa Birliği Ülkeleri Hangileridir


Avrupa kıtasında birlik, beraberlik ve barışın hüküm sürmesi Avrupalı devletlerin dileğiydi. Barışın sürekliliği adına Avrupa devletlerinin ekonomik ve siyasi alanda birleşmeleri görüşüne vardılar.

Avrupa Birliği Nedir?

Avrupa, dünyadaki yedi kıtadan biridir. Ortadan çağdan II. Dünya Savaşı'na başta Fransa ve Almanya olmak üzere Avrupalı devletlerin birbirleriyle savaşmaları, Birleşik Avrupa Devletleri hayalinin gelişmesini sağladı. Almanya, Fransa, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerin bu kıtada yer alması, bir barışı gerektiriyordu.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupalı 6 devletin bir araya gelerek siyasi ve ekonomi alanda oluşturdukları örgüte Avrupa Birliği denir. Zamanla yeni devletlerin katılımıyla bu sayı 28'e ulaşmıştır.

Avrupa Birliği Ne İşe Yarıyor?

Avrupa Birliğinin öncelikli amacı, birlik üyesi ülkelerin ekonomik kalkınmalarını sağlamaktır. Örgüt, uluslar üstü bir yapıya sahiptir. Birliğin ortak parası olan avroyu 19 üye ülke kullanıyor. Üye ülkeler arasında sınırlar açıldığı için "tek pazar" oluşturulmuştur. Üye ülkeler birbirleriyle gümrük vergisi olmadan, pasaport gerekmeden ticaret ve seyahat yapabiliyor.

Örgüt, üye ülkeleri temsil yetkisine sahiptir. Üye devletler arasında; eğitim, sosyal politika, gıda güvenliği, tüketicinin korunması, bilim ve teknoloji, dış politika gibi alanlarda ortak politika üretmeyi hedefliyor.

Avrupa Birliği Ülkeleri Hangileridir?

Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve Lüksemburg Avrupa Birliğinin kurucu üyeleridir. Bu örgüte daha sonra dahil olan ülkeler şunlardır; Avusturya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hırvatistan, İrlanda, İspanya, İsveç, Letonya, Litvanya, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan