Eğitim Aydınlanma Çağı Nedir? Aydınlanma Çağı İlk Olarak Hangi Ülkede Başlamıştır?

Aydınlanma Çağı Nedir? Aydınlanma Çağı İlk Olarak Hangi Ülkede Başlamıştır?

03.06.2021 - 01:56 | Son Güncellenme:

17. yüzyılın ilk çeyreğinde Avrupa'da ortaya çıkan Aydınlanma Çağı bilimden felsefeye, sanattan edebiyata kadar birçok alanı kapsar. Orta Çağ'ın sona ermesiyle kilisenin eski gücünü yitirmesi tüm dogmaların sorgulanmasına yol açmıştır. Sanatta klasisizm dışında birçok yeni akım ortaya çıkarken, Isaac Newton ve James Hutton gibi önemli bilim insanları da bu çağda yaşamıştır. Aydınlanma çağı nedir? Aydınlanma çağı ilk olarak hangi ülkede başlamıştır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Aydınlanma Çağı Nedir Aydınlanma Çağı İlk Olarak Hangi Ülkede Başlamıştır

Aydınlanma çağının en önemli özelliklerinden biri ''akılcılık'' doktrinini merkeze almasıdır. Sadece bilimde değil felsefede de neden - sonuç ilişkisine dayalı analitik düşünce yöntemleri gelişmiştir. Başta din ve kilise olmak üzere tüm temel dogmaların sorgulanmaya başlaması da aydınlanma çağının en belirgin özellikleri arasında yer alır.

Aydınlanma Çağı Nedir?

Aydınlanma Çağı, Almanya'da başlayıp kısa sürede Fransa başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinde etili olan bir yenilik hareketidir. O dönem bilimsel alanda yapılan yeni buluşlar kilisenin otoritesinin sarsılmasına neden oldu. Sezginin yerine aklı merkeze alan Aydınlanma Çağı filozofları, hümanizm ve rasyonalizm gibi akımların yayılmasında etkili oldu.

Aydınlanma Çağının en önemli olaylarından biri ise 1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilali'dir. Almanya'daki felsefi akımlardan etkilenen Fransız düşünürler kaleme aldıkları eserlerle geniş kitlelere ulaşmayı başardı. Bu düşünürlerin başında gelen Montesquieu ve Voltaire, Fransız İhtilalinin gerçekleşmesinde önemli rol oynadı.

Aydınlanma Çağının öne çıkan diğer düşünürleri şu şekilde sıralanabilir: Jean Jacques Rousseau, Denis Diderot ve John Locke.

Aydınlanma Çağı İlk Olarak Hangi Ülkede Başlamıştır?

Aydınlanma Çağı ilk olarak 17. yüzyılda Almanya'da başlamıştır. Ülkemizde daha çok Genç Werther'in Acıları ve Faust adlı romanlarıyla bilinen Johann Wolfgang von Goethe, aydınlanma çağının öncü isimleri arasında yer almaktadır. Felsefe alanında ise en etkili isimler Immanuel Kant ve F. W. von Schelling olmuştur.