Eğitim Bab-I Ali Baskını Nedir? Nedenleri Ve Sonuçları Nelerdir?

Bab-I Ali Baskını Nedir? Nedenleri Ve Sonuçları Nelerdir?

22.03.2022 - 16:58 | Son Güncellenme:

Bab-ı Ali baskını, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan baskınlar arasındadır. Bu bakımdan Bab-ı Ali baskınının ne olduğunu öğrenebilir ve sonuçları hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bab-ı Ali baskını nedir? Nedenleri ve sonuçları nelerdir tüm detaylarıyla derledik.

Bab-I Ali Baskını Nedir Nedenleri Ve Sonuçları Nelerdir

Bab-ı Ali baskını Osmanlı İmparatorluğu'nda 23 Ocak 1913 senesinde çıkmış bir baskındır. Enver ve Talat Bey'in önderliğinde İttihat ve Terakki tarafından hükümet binasına yapılmış olan askeri bir darbedir.

Bab-ı Ali Baskını Nedir?

Bab-ı Ali Baskını İttihat ve Terakki üyeleri tarafından başta Enver Bey ve Talat Bey olmak üzere Osmanlı İmparatorluğu hükümet binasına yapılmış olan askeri bir darbedir. 23 Ocak 1913 tarihinde Bab-ı Ali baskını ile Harbiye Nazırı olan Nazım paşa öldürülmüştür. Aynı zamanda Sadrazam Kamil Paşa da zorla istifa ettirilmiştir. İttihat ve Terakki partisinin hükümeti ele almak için yapmış olduğu bir baskındır ve başarılı olmuştur. Darbe sonunda erken seçim yapılmış ve hileli bir sonuç ile İttihat ve Terakki partisi 1912 yılında seçimleri kazanmıştır.

Nedenleri Ve Sonuçları

Bab-ı Ali baskınının nedenleri arasında Birinci Balkan Savaşı döneminde başta olan Kamil Paşa'nın savaşlardaki başarısızlığı ve uluslararası baskılar ile yapılan hamleler sayılmaktadır. Kamil Paşa ile beraber hükümet de baskın döneminde Balkan devletleri ile ateşkes yapmıştır ve siyasi yollar ile tüm sorunları çözmeye çalışmıştır. Bulgarlar Osmanlı Ordusundan Edirne'yi terk etmesini ve kenti de teslim etmesini istemiştir. Bu sırada İttihat ve Terakki partisi bunu fırsat görerek Kamil Paşanın Edirne'yi teslim edeceğini söylemiş ve bunu bir propaganda konusu görerek halkı galeyana getirmiştir.

Baskının sonucunda İttihat ve Terakki partisi sadrazamlığa kendi istedikleri bir ismi getirmiştir. Baskından sonra Balkan devletleri saldırıya geçtiler ve 26 Mart tarihinde Bulgaristan Edirne'yi işgal altına aldı. 10 Haziran 1913 tarihinde ise Londra Antlaşması imzalandı ve Osmanlı Midye-Enez hattındaki tüm Balkan topraklarını kaybetti. İkinci Balkan savaşı ile Bulgaristan'a saldırı başladı ve bu fırsatı değerlendiren İttihat ve Terakki partisi destekçileri Edirne'yi geri aldılar.

Bab-ı Ali baskınından sonra sadrazam olan Mahmut Şevket Paşa 1913 yılında Hürriyet ve İtilaf Fırkasının destekçisi tarafından öldürüldü. Bu sayede İttihat ve Terakki muhaliflerini alt etti ve iktidarı da direkt olarak ele geçirme şansına sahip oldu. Ülke yönetimi tamamen İttihat ve Terakki Cemiyetine geçti ve Talat Bey 1917 yılında sadrazamlığa yükselerek hükümeti ele geçirdi.