Eğitim Badem Ağacı Nerede Yetişir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Badem Ağacı Nerede Yetişir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

26.08.2021 - 15:32 | Son Güncellenme:

Badem, eski zamanlardan beri yetiştiriciliği yapılan yemişlerden bir tanesidir. Lezzetli olması ve insan sağlığına faydaları nedeni ile sıklıkla tüketilmektedir. Türkiye'de de çeşitli yerlerde badem ağacı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Badem ağacı nerede yetişir? Kısaca özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Badem Ağacı Nerede Yetişir Kısaca Özellikleri Nelerdir

Badem ağacının ana vatanı Orta Asya ile Çin bölgesidir. Bademin ilk defa Asya ile Avrupa arasında yer alan İpek Yolundan geçen seyyarlar tarafından yendiği düşünülmektedir. Böylece tüm dünyaya yayılmıştır.

Badem Ağacı Nerede Yetişir?

Badem ağacı ülkemizde pek çok bölgede yetiştirilmektedir. Bunun dışında İtalya ve İspanya'da da yetiştirilmektedir. Özellikle Akdeniz kıyılarında badem ağacı yetiştiriciliği yapıldığı bilinmektedir. Bu ağaç yazların kurak ve sıcak, kışların ise ılık olduğu yerlerde çok daha iyi yetişmektedir. Bu sebeple Akdeniz ikliminde çok daha rahat bir şekilde yetişmektedir. Badem, şeftali, erik, kiraz ailesinde yer almaktadır.

Badem Ağacı Özellikleri Nelerdir?

Badem ağacı yaklaşık 6 ile 8 metreye kadar ulaşabilmektedir. Bazen ise 12 metreye kadar uzadığı görülmektedir. Dallar yıllık bir şekilde uzamaktadır. Bu dallar üzerinde bulunan tomurcuklar ise aynı mevsim içerisinde büyümektedir.

Badem ağaçlarının yaklaşık 50 yıl kadar ömrü bulunmaktadır. Ancak daha fazla yaşayan ağaçlar da vardır. Bu ağaçlar kazık kök tipine sahiptir. Badem ağaçlarının türlerine göre iri, küçük, orta yaprak çeşitleri bulunabilmektedir. Yaprak renkleri açık ya da koyu yeşil olabilmektedir. Yaprak kenarlarında dişler bulunmaktadır. Çiçeklerinin tomurcukları buket isimli kısa meyve dalları üzerinde yer almaktadır.