Eğitim Bağlama Nedir, Nasıl Çalınır? Kısaca Bağlamanın Tarihçesi Ve Özellikleri

Bağlama Nedir, Nasıl Çalınır? Kısaca Bağlamanın Tarihçesi Ve Özellikleri

12.03.2021 - 05:12 | Son Güncellenme:

Bağlama çok ünlü olan ve eski tarihlerde de kullanılmış olan bir müzik aletidir. Günümüzde de oldukça sevilen bir müzik aletidir. Asya'da ve Avrupa'da oldukça popüler olmasının yanında bu kültürlerde farklı isimler aldığı da görülmektedir. Bağlama nedir, nasıl çalınır? Kısaca bağlamanın tarihçesi ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bağlama Nedir, Nasıl Çalınır Kısaca Bağlamanın Tarihçesi Ve Özellikleri

Bağlama yaygın olarak Anadolu'da çok fazla kullanılmıştır. Telli çalgıların atası olduğu düşünülen kopuz isimli müzik aletinin bir çeşidi olarak bilinmektedir. Özellikle eski zamanlarda halk ozanları tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

Bağlama Nedir, Nasıl Çalınır?

Halk aşıkları arasında bu çalgı usta çırak ilişkisi ile öğrenilmiştir. Kentleşmenin yaygınlaşması ile bu çalgı akademik alanlarda da kullanılmaya başlamıştır. Bağlamalarda sap, kapak ve tekne olmak üzere üç bölüm bulunur. Sapın uç kısmında ise burgu isimli parça bulunmaktadır.

Bağlamanın Tarihçesi ve Özellikleri

Bağlamanın M.Ö 1600'lü yıllarda kullanıldığı bilinmektedir. Anadolu'da bağlamaya benzer çalgıların kullanıldığı da görülmüştür. Bu çalgının batıya yayılımında ise Türklerin büyük önemi olduğu bilinmektedir. Orta Asya'da kullanılan bağlamalar ile Anadolu'da kullanılan bağlamaların birbirlerine çok benzer olduğu görülmektedir. Bağlamalar genellikle kiraz ağacından yapılır ve mızrap ile tellere vurularak çalınmaktadır.