Eğitim Battalname Nedir, Özellikleri Nelerdir? Battalname Kimin Eseridir?

Battalname Nedir, Özellikleri Nelerdir? Battalname Kimin Eseridir?

29.10.2021 - 15:18 | Son Güncellenme:

Battalname, bir halk öyküsüdür. 8. Yüzyılda Emevilerin Bizanslılara açtıkları savaş sürecinde kahramanlık gösteren Arap komutan Seyyid Battal Gazi’ye, Battal(Kahraman) lakabı verilmiştir. Battalname de Seyyid Battal Gazi hikayelerini anlatan bir eserdir. Battalname nedir özellikleri nelerdir detayları ile derledik.

Battalname Nedir, Özellikleri Nelerdir Battalname Kimin Eseridir

 Battalname, Arap asıllı, Komutan Seyyid Battal Gazi hikayelerini anlatmaktadır. 8. Yüzyılda Emevilerin Anadolu topraklarında Bizanslılara karşı açtığı savaşta kahraman anlamında ki Battal lakabıyla ün kazanmıştır. Battalname’ de Anadolu da dolaşan menkıbelerde Battal Gazi 12. Yüzyılda Malatya yöresinde de egemen olmuştur. Battalname tam 7000 beyitten oluşmaktadır.

Haberin Devamı

 Battalname Nedir?

 Battalname, Komutan Battal Gazi’nin kahramanlıkları ve efsane yaşantısını anlatan bir destandır. Düz yazı ve manzum olarak pek çok kopyası bulunmaktadır. En eski Battalname 1436-1437 yıllarında yazılan düzyazıdır. Tek olduğu bilinen manzum Battalname ise; 18. Yüzyılda divan şairi Darendeli Katipzade Bakayi tarafından 1769-1770 de yazılmıştır. 

 Battalname Özellikleri

 Battalname, düzyazı olarak kaleme alınmıştır. Pek çok yazılmış hali bulunsa da bilinen tek manzum Battalname 18. Yüzyılda yazılmıştır. Battalname içeriğinde, Seyyid Battal Gazi kahramanlıklarını anlatmaktadır. Kahramanlık hikayeleri anlatılmaktadır. Olağanüstülük ve kutsi özellikler anlatılmaktadır. 

 Battalname Kimin Eseridir?

Haberin Devamı

 Battalname’nin pek çok yazılmış hali bulunsa da tek manzum Battalname’ yi 18. Yüyıl şairlerinden Darendeli Katipzade Bakayi yazmıştır.