Eğitim Bcg Aşısı Nedir, Ne İçin Yapılır? Bcg (Verem) Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bcg Aşısı Nedir, Ne İçin Yapılır? Bcg (Verem) Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır?

12.06.2022 - 02:15 | Son Güncellenme:

Ortaçağ'ın en büyük hastalıklarından birisi olan ve pek çok bölgede nüfusu ciddi şekilde düşüren pandemik hastalıkların başında gelen verem, günümüzde çoktan tedavisi bulunmuş ve aşısı ile korunabileceğimiz bir hastalık haline gelmiştir. Hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde uygulanabilen BCG aşısı sayesinde, doğrudan akciğerleri hedef alan bu hastalığın önlenmesi mümkündür. Verem aşısı olan BCG hakkında ayrıntıları derledik.

Bcg Aşısı Nedir, Ne İçin Yapılır Bcg (Verem) Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır

BCG aşısı, bilinen diğer adı ile Tüberküloz aşısı deri altına enjekte edilen bir aşıdır. Tek doz olarak uygulanmakla beraber, yeni doğana uygulanmamaktadır. Aşı, koruyuculuğu yüksek olmakla beraber uygulanmasının ardından ölüm oranlarını çok ciddi şekilde düşürmüştür. Çocuklarda 3. ayda uygulanmaya başlanabilir.

BCG Aşısı Nedir, Ne İçin Yapılır?

BCG aşısı, hastaya aktif ancak hastalığı canlandırabilme potansiyeli olmayan virüsün verildiği bir aşısıdır. Verem aşısı olarak bilinmekte ve verem dışında solunum yollarında meydana gelen birçok hastalığın giderilmesi için de aktif rol oynamaktadır. Hastalığın kapılmaması için hastaya önceden uygulanır. Bebeklik döneminde uygulanması önerilmektedir.

Veremin gerçekleşmemesi içi uygulanır ve yetişkinlere de uygulanabilir. Türkiye'de halen düzenli olarak yapılan bir aşıdır ve aşı takvimine de işlenmektedir. Özel hastanelerde uygulanabileceği gibi, Verem Savaş Dispanserleri ve hatta Aile Sağlığı Merkezleri'nde de BCG aşısı tek doz olarak uygulanabilir.

BCG (Verem) Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır?

BCG aşısı, çocukluk döneminden itibaren uygulanabilmektedir. 3 ay aşının uygulanabilmesi için uygunluğa erişilen süredir ve genelde çocuklarda da 3. ayda uygulanır. Rutin aşılar arasında yer almaktadır ve doğrudan kola uygulanabilir. Yan etkileri fazla değildir ancak 1 ya da gün kişi ağrı hissedebilir. Aşı kişiye yetişkinlik döneminde uygulanabilirse kalıcılığı azalmaz, verem aşısı çocuklarda kısmi şekilde ateşe yol açabilir ancak bu sorun birkaç gün içinde ortadan kaybolur.