Eğitim Bilimsel Etik Nedir? Kısaca Bilimsel Etik Kuralları Nelerdir?

Bilimsel Etik Nedir? Kısaca Bilimsel Etik Kuralları Nelerdir?

10.06.2021 - 04:08 | Son Güncellenme:

Toplumun genelini indiren bir soruna çözüm getirmek için deney ve gözlem yoluyla birçok araştırma yapılır. Bu araştırmalarda her bilim insanın uyması gereken belli başlı kurallar mevcuttur. Bu kurallar evrensel olduğu için bir ülke ya da bölge ile sınırlı değildir. Bilimsel etik nedir? Kısaca bilimsel etik kuralları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bilimsel Etik Nedir Kısaca Bilimsel Etik Kuralları Nelerdir


Bilim etiğine aykırı davranışların başında intihal gelir. Hiçbir araştırmacı, başka birisine ait çalışmaları kendisine mâl edemez. Deney ve gözlem yoluyla elde edilmiş olan bilgileri çarpıtmak da bilim etiğine aykırıdır.

Bilimsel Etik Nedir?

Bilim insanın araştırması esnasında uygulaması gereken metotların dışına çıkmayıp evrensel bilim kurallarına uymasına bilimsel etik denir. Bilimsel etik evrensel bir kavramdır. Bilimsel yöntemler kullanarak oluşturulan standartlara uyulmaması, deneylerin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olur.

Bilimsel Etik Kuralları Nelerdir?

1- Toplumsal Sorumluluk:

Bilim insanları kişisel çıkarları için toplumsal bir soruna çözüm getirmek için dene ve araştırma yapmalıdır. Elde edilen bilgilerin (örneğin bir ilacın yan etkileri) kamuoyu ile paylaşılması ya da bulunan aşıların ücretsiz olması da toplumsal sorumluluğun bir parçasıdır.

2- Özgürlük:

Bilim insanları çalışmalarında herhangi bir kişi ya da kurumun çıkarını gözetmemeli, deney ve araştırmalarında tamamen bağımsız olmalıdır.

3- Dürüstlük:

Çarpıtma, dilimleme ve uydurma gibi bilimsel etiğe aykırı olan davranışlardan kaçınmak, dürüstlük ilkesinin bir gereğidir.

4- Hesap verebilirlik:

Her bilim insanı, araştırma esnasında kullanıldığı yöntemleri nedenleri ile birlikte açıklamak zorundadır. Bununla birlikte laboratuvarda kullanılan tüm cihazların ve ekipmanların maliyetini açıklamak da hesap verebilirlik ilkesinin bir parçasıdır.

5- Açıklık:

Açıklık ilkesi, deney ve araştırmalara dair merak edilenleri, neden ve sonuçları ile birlikte, herkesin anlayabileceği bir şekilde açıklamak anlamına gelir.

Bunun dışında diğer bilimsel etik kuralları şu şekilde sıralanabilir: Eğitim, Onur Payı ve Yasallık.