Eğitim Brülör Nedir, Ne İşe Yarar? Brülör Nasıl Çalışır, Çalışma Prensibi Nedir?

Brülör Nedir, Ne İşe Yarar? Brülör Nasıl Çalışır, Çalışma Prensibi Nedir?

03.04.2021 - 14:48 | Son Güncellenme:

Brülör yanma işlemlerinden sorumludur. Bu sebeple içlerinde yanma odaları bulunmaktadır. Brülör terimi bilmeyen kişiler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Brülör nedir, ne işe yarar? Brülör nasıl çalışır, çalışma prensibi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Brülör Nedir, Ne İşe Yarar Brülör Nasıl Çalışır, Çalışma Prensibi Nedir

 Brülör sayesinde kazan içerisindeki yakıt, hava sayesinde en iyi şekilde karışır ve yakıtların en iyi şekilde yanası sağlanmaktadır. Bu sebeple bu parça kazanlar için oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

 Brülör Nedir, Ne İşe Yarar?

 Brülör yakıtta bulunan kimyasalların hava ile yani oksijen ile temas etmesi halinde ısı açığa çıkmasına verilen isimdir. Isının bir enerji kaynağı olduğu bilinir. Yakıtların oksijen ile reaksiyona girmesi durumunda yanma olur. Böylece ısı ve ışık enerjileri açığa çıkmaktadır.

 Buradaki amaç ise, kimyasal enerjilerin ısı enerjisine dönüşerek ısının elde edilmesini sağlamaktır. Isı yaşamsal olarak günlük yaşamımızda ihtiyaç duyduğumuz bir enerji türüdür. Kontrollü yanma ve serbest yanma durumlarında brülör oldukça önemli bir yere sahiptir.

 Brülör sayesinde yakıt, hava ile kontrollü olarak temas eder. Böylece yakıtların tam bir şekilde yakılması sağlanır. Yakıtta sülfür, hidrojen ve karbon bulunur. Yanma işlemi sonucunda ise hidrokarbon ile su buharı oluşmaktadır. 

Haberin Devamı

 Sıvı yakıtlar yanarken, ortaya çıkan alev parlaktır ve bunun yanında sarı renklidir. Bu alevlerin radyasyon özelliği de oldukça fazladır. Gaz olan yakıtlarda ise hidrojen miktarı sebebi ile daha fazla su buharı oluşur.

 Brülör Nasıl Çalışır, Çalışma Prensibi Nedir?

 Brülör içerisinde yanma odaları vardır. Yakıtlar bu odalarda kontrollü bir şekilde yakılmaktadır. Bunun yanında ısı homojen olarak doğru yerlere iletilmesi bu yanma odaları sayesinde olur. Alev sebebi ile meydana gelen ısı enerjisi yanma odaları sayesinde gerekli olan bölgelere gönderilmektedir.

 Brülörlerde yanma havalarının beslenmesi için fanların çalıştırılması gerekir. Brülör motorları elektrik enerjisi ile çalışmaktadır. Sıvı yakıtların olduğu brülörlerde motorlarda yağ pompalarında da tahrik aktarması yapılır.