Eğitim Çaka Beyliği Nerede Kurulmuştur? Eserleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Çaka Beyliği Nerede Kurulmuştur? Eserleri Ve Özellikleri Nelerdir?

04.06.2021 - 15:40 | Son Güncellenme:

Çaka Beyliği Anadolu'da kurulmuş olan beyliklerden bir tanesidir. Bu beylik eserleri ve özellikleri ile insanların ilgisini çekmektedir. Çaka Beyliği ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Çaka Beyliği nerede kurulmuştur? Eserleri ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Çaka Beyliği Nerede Kurulmuştur Eserleri Ve Özellikleri Nelerdir

 Bizans ile Peçenekler arasındaki savaşı fırsat bilen Çaka Bey 1081 yılında Bizans'ın elinde olan Smyrna'yı ele geçirmiştir. Smyrna günümüzdeki İzmir bölgesinin eski ismidir. Burayı 8000 asker ile ele geçirdiği bilinmektedir.

Haberin Devamı

Çaka Beyliği Nerede Kurulmuştur?

Çaka Bey ilk Türk denizcisi olma unvanına sahiptir. Oğuzların Çavuldur koluna bağlı Türkmen asıllı olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca pek çok savaşta bulunmuştur. Bizans'a karşı başarılı mücadeleleri ile de bilinmektedir. Ancak bu mücadelelerden biri esnasında Bizans tarafından esir alınmıştır. Sonrasında ise bir şekilde Bizans'ın elinden kaçmayı başarmıştır. İzmir'de 1081 yılında kendi ismini verdiği bir beylik kurmuştur. 

Çaka Bey İzmir bölgesinde çok kısa sürede büyük bir donanma kurmuştur. Bunun akabinde Midilli, Rodos ve Sakız adalarını ele geçirmiştir. Bunun ardından İstanbul'u ele geçirmek için Türkiye Selçuklu Devleti ve Peçenek Türkleri ile ittifak kurmuştur. Bunun ardından Bizans İmparatorluğu Türkiye Selçuklu Hükümdarı ve aynı zamanda Çaka Bey'in damadı olan I. Kılıç Arslan'ı Çaka Bey'e karşı kışkırtmıştır. 

Haberin Devamı

 

  1. Kılıç Arslan Bizans'ın kışkırtmalarından sonra Çaka Bey'i öldürmüştür. Bu karışıklık sonunda Bizans İzmir'i tekrar ele geçirip Çaka Beyliğine 1093 yılında son vermiştir. Çaka Bey ilk Türk denizcisi olması ile bilinmektedir. Bunun yanında Anadolu'da sonrasında kurulacak Türk devletlerine de denizcilik ile ilgili yapmış olduğu öncülükler ile de bilinmektedir. 

Eserleri ve Özellikleri Nelerdir?

Çaka Beyliğinin ilkleri şu şekilde sıralanabilir.

Türk tarihindeki ilk donanmayı kurmuştur.

Türk tarihindeki ilk tersaneyi kurmuştur.

Türk tarihindeki ilk Türk deniz zaferi olan Koyun Adaları Savaşını 19 Mayıs 1090'da kazanmıştır. 

Çaka Bey ilk Türk Amirali unvanına da sahiptir.

Çaka Beyliği 16-17 yıl boyunca faaliyet göstermiştir. Bu sürede çoğunlukla denizcilik ile uğraşılmıştır. Bu nedenle tarihi yapılardan söz edilemez. 

Çaka Beyliği 1081 yılında kurulmuş sonrasında Çaka Bey'in damadı tarafından öldürülmesinin ardından 1092 yılında dağılmıştır. 1. Haçlı seferi döneminde beylik yıkılarak topraklar Bizans'ın eline geçmiştir.