Eğitim Cenkname Nedir, Özellikleri Nelerdir? Cenkname Konusu Nedir, Kimin Hakkındadır?

Cenkname Nedir, Özellikleri Nelerdir? Cenkname Konusu Nedir, Kimin Hakkındadır?

28.03.2021 - 04:54 | Son Güncellenme:

Önemli bir tarihe sahip olması ile beraber cenkname, İslamiyet konusunda büyük bir öneme sahiptir. O yüzden pek çok kişi bu konu hakkında bilgi almak için internet üzerinden de araştırma gerçekleştiriyor. Peki cenkname nedir, özellikleri nelerdir? Cenkname konusu nedir, kimin hakkındadır? İşte merak edilenler.

Cenkname Nedir, Özellikleri Nelerdir Cenkname Konusu Nedir, Kimin Hakkındadır


Türk milli kültürü ile yeniden şekillenmiş olan cenkname, bir edebi tür ve eser olarak da ifade edilebilir. Tarihsel açıdan belli başlı bazı savaşları ön plana çıkarmak ve anlatmak amaçlı ele alınmıştır. Bu yönüyle İslamiyet açısından büyük öneme sahip hale gelmiş olduğunu dile getirmek mümkün.

Cenkname Nedir, Özellikleri Nelerdir?

İslam dinini yaymak amaçlı Müslümanların, başka dinlerden insanlarla gerçekleştirdikleri savaşları kahramansı şekilde anlattıkları eserlere cenkname denir. Birçok farklı özelliği olduğunu dile getirmek mümkün.

- Müslümanlar açısından dini bir motivasyon sağlamak
- Geçmiş dönemde kahramanların yaptıklarını anlatarak bir model oluşturmak
- İslam ahlakının insanlara doğru biçimde aktarılması
- İslam'ın etkin bir şekilde yayılması
- İslami değerlerden güçlü bir kaynak oluşturulması
- Herhangi bir şekilde sanat kaygısı taşımaz ve önemli olan hikayenin ve kahramanlıkların vermek istediği mesajdır

Bu şekilde daha birçok farklı örnek üzerinden özelliklerini anlatmak mümkün. Temel dayanak olarak ise Müslümanlığı ve İslamiyet’i yaymak olduğunu eklemek gerekir.

Cenkname Konusu Nedir, Kimin Hakkındadır?

Cenknamenin temel konusu Müslümanların başka dinlerden insanlarla yaptıkları savaşları ele alır. Özellikle konu Hz. Muhammed ile başlayarak, savaşlarda elde edilen kazançlar kahramansı biçimde aktarılır. O yüzden Hz. Muhammed ile beraber Müslümanları hakkında olduğunu söylemek mümkün.

Aynı zamanda bu konudaki en temel kahramanlardan biri Hz. Ali’dir. Anlatımlarda daha çok destan geleneğinden faydalanılmış ve buna göre anlatılmıştır. Böylece aruz ölçüsü ile beraber nazım biçimi üzerinden ele alınmış bir eser olarak ifade edilebilir.

 

Yazarlar