Eğitim Ceviz Nasıl Dikilir? Ceviz Fidanı Nasıl Dikilir, Çimlendirme Nasıl Yapılır?

Ceviz Nasıl Dikilir? Ceviz Fidanı Nasıl Dikilir, Çimlendirme Nasıl Yapılır?

30.04.2021 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ülkemizde ceviz yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Cevizin nasıl dikildiği ve çimlendirme işleminin nasıl olduğu merak edilen aşamalardandır. Ceviz yetiştiriciliği yapmak isteyen kişiler ceviz ile ilgili araştırma yapmakta ve ceviz fidanı temin etmektedir. Son günlerde ceviz fidanı ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki ceviz fidanı nasıl dikilir? Ceviz fidanı çimlendirme işlemi nasıl yapılır? İşte ceviz fidanı ile ilgili tüm detaylar.

Ceviz Nasıl Dikilir Ceviz Fidanı Nasıl Dikilir, Çimlendirme Nasıl Yapılır

Ceviz fidanı dikmek için öncelikle belirli başlı aşamalardan geçmeniz gerekiyor. Ceviz fidanı dikmek için oldukça hassas olmanız gerekir.

Haberin Devamı

 Ceviz Nasıl Dikilir?

 Ceviz dikilecek olan bölgeye bir müddet örtü diri temizliği yapılması gerekir. Daha sonra kuyu yerleri nizami bir şekilde işaretleyin. Açılacak olan kuyuları iş makinaları tarafından verilmiş ölçüler neticesinde açmanız da fayda vardır. Kuyu açılırken ortaya çıkan toprağın içerisine bir takım ilave karışımlar koyun. Daha sonra cevizi içerisine ilave ederek üstünü kapatın. 

 Ceviz Fidanı Nasıl Dikilir?

 Fidan dikimi oldukça hassas olmalıdır. Çünkü arazinin yapısına göre fidanın dikimi de değişebilir. Ceviz fidanı dikiminden önce fidanının köklerini su ile ıslatın. Daha sonra ceviz fidanını kuyunun tam ortasına yerleştirerek toprak kısmın altta kalmasını sağlayın. Toprağın bu noktadan itibaren nizami bir şekilde düzgün kapatılması gerekir. Ardından kaliteli bir gübre ile fidanın ihtiyaç duyduğu gübreyi ilave edin. Dikimden önce mantoloma işlemini de yapmayı ihmal etmeyin. 

Haberin Devamı

 Ceviz fidanının dikimi kolay gözükse de mutlaka bu konuda bilinçli olmak gerekir. Yanlış bir dikimde fidanın çürümesi içten bile değildir. Bundan dolayı dikkatli bir şekilde fidan dikimi işlemini yapmamız gerekir. Temmuz aylarında ceviz fidanı genellikle aşılama işleminden de geçer. 

 Ceviz Fidanı Çimlendirme Nasıl Yapılır?

 Ceviz fidanını çimlendirmek için ilk olarak kabuğunu çatlatın. Daha sonra kabuğunu çatlatınca kum torf karışım içeren bir geniş saksıya ekin. Saksıya ekince toprağın oldukça nemli olmasına özen gösterin. Tam olarak da ıslak olmasına gerek yoktur. İlkbahar ayları gelince güneş alan bir yere bu saksıyı koyun. Belirli bir süre geçtikten sonra çimlenme başlayacaktır. Ceviz fidanını çimlendirirken tercih etmeniz gereken mevsim mutlaka ilkbahar mevsimi olmalıdır.