Eğitim Çıtlık Ağacı Nedir? Kısaca Faydaları Nelerdir?

Çıtlık Ağacı Nedir? Kısaca Faydaları Nelerdir?

07.11.2021 - 02:41 | Son Güncellenme:

Çıtlık ağacı; sakız ağaçlarının bir türüdür. Yaprak döken çalı türleri arasındadır. 6 ile 9 metre arasında boyları olabilmektedir. Çıtlık ağacının bir diğer adı menengiç ağacıdır. Yöresel olarak farklı isimler ile anılmaktadır. Bu ağaç reçine kokusu vermektedir. Kırmızı ve mor çiçekleri bulunmaktadır. Mart ve Nisan aylarında çiçek açmaktadır. Meyveleri ise küçüktür. Meyveler olgunlaştığı zaman yeşil ve mavi rengine dönmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Çıtlık Ağacı Nedir Kısaca Faydaları Nelerdir

Nazarlık binlerce yıldır hayatımızda yer almaktadır. Farklı şekillerde kullanılan bir simgedir. Günümüze kadar gelmiştir. Dünyada kötü güçlere karşı nazarlık en yaygın koruyucu olarak düşünülmektedir. Çıtlık ağacından yapılan nazarlıklar kültürel olarak farklı şekillerde ve formda olabilmektedir.

Çıtlık Ağacı Nedir?

Çıtlık ağacı; çitlembik, dağdağan gibi başka isimler ile de anılmaktadır. Her türlü toprak ve ilkim koşullarına dayanıklıdır. Uzun yaşayan ve her türlü zararlıya dayanıklıdır. Bu sebepten dolayı Türkler kutsallığa yakın olarak görmektedir.

Akdeniz ve Batı Asya’nın bir bitkisidir. Ülkemizde genellikle Akdeniz ve Ege’de yetişmektedir. Çıtlık ağacı karşılıklı dizilmiş olan bileşik yapraklardan oluşmaktadır. Kırmızı ve mor renkli çiçekleri vardır.

Çıtlık Ağacı Faydaları Nelerdir?

Bu ağacın faydaları saymak ile bitmez. Çıtlık ağacının yapraklarından yağ elde edilmektedir. Bu yağı ise tıbbi olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca üzerinde ki reçinesini kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır. Hatta bu reçine idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelmektedir. Panzehir, ateş düşürücü gibi hastalıklarda da kullanılmaktadır. Nefes darlığına, öksürüğe, mide ağrılarına da ayrıca iyi gelmektedir.