Eğitim Coğrafyada Boğaz Nedir? Dünyadaki Ve Türkiye'deki Boğazlar Nelerdir?

Coğrafyada Boğaz Nedir? Dünyadaki Ve Türkiye'deki Boğazlar Nelerdir?

06.02.2022 - 02:27 | Son Güncellenme:

Coğrafya alanına baktığımız zaman birçok farklı şekil görmek mümkündür. Bu şekiller coğrafi açıdan ortaya çıkmış olan şekillerdir. Coğrafi şekillerin arasında boğazlarda bulunmaktadır. Bu boğazlar hem ülkemizde hem de dünyanın birçok farklı noktasında yer almaktadır. Coğrafyada boğaz nedir? Dünyadaki ve Türkiye'deki boğazlar nelerdir tüm detayları ile derledik.

Coğrafyada Boğaz Nedir Dünyadaki Ve Türkiyedeki Boğazlar Nelerdir

Boğazlar konusu en yaygın coğrafya konularının başında yer almaktadır. Çeşitli boğazların isimleri ve özellikleri sıkça merak edilmektedir. Bu konunun coğrafya açısından önemli bilgiler içerdiği de bilinmektedir.

Coğrafyada Boğaz Nedir?

Boğaz, kara parçaları arasında denizin daralmış yerini ifade etmektedir. Burada anlatılmak istenen iki kara parçasında bulunan coğrafi şekillerin geçit biçiminde olmasıdır.

Dünyadaki ve Türkiye'deki Boğazlar Nelerdir?

Dünyanın geneline baktığımızda birçok boğaza rastlanılsa da bunlar arasında ön planda yer alan boğazlar olduğu görülmektedir.

Türkiye'deki Boğazlar

Haberin Devamı

İstanbul Boğazı

Çanakkale Boğazı

Dünyadaki Boğazlar

Messina Boğazı

Cebelitarık Boğazı

Bering Boğazı

Macellan Boğazı

Danimarka Boğazı

Hürmüz Boğazı

Bab-El Mendeb Boğazı

Boğazlar jeoekonomik, jeostratejik ve jeopolitik açıdan oldukça önemlidir. Boğazlar karaları birbirinden ayırır ancak dünya ticaretine büyük katkıları vardır. Bunun nedeni ise dünyadaki ticaretin boğazlar ve kanallar aracılığıyla yapılması olarak görülmektedir. Yani boğazların olması büyük bir avantajdır. Hatta boğazların stratejik öneminden dolayı devletler arasında zaman zaman sorunlar yaşanmaktadır.

Her yıl milyonlarca deniz taşıtı boğazları kullanmaktadır. Bundan dolayı bazı boğazlar diğerlerine göre daha çok ilgi çekmektedir.