Eğitim Cpap Nedir? Tıp Dilinde Cpap Ne Anlama Gelir?

Cpap Nedir? Tıp Dilinde Cpap Ne Anlama Gelir?

11.03.2021 - 16:01 | Son Güncellenme:

CPAP, son yıllarda tıbbi tedavi yöntemleri arasında öne çıkan modern bir terapi ve bu terapi de kullanılan cihaz olarak adını duyuruyor. Özellikle uyku apnesi gibi uyku esnasında meydana gelen solunum duraklamalarından kaynaklanan, uyku düzeninin bozulmasına neden olan ciddi rahatsızlıklarda etkin bir görev üstlenmektedir. Bu başarılı terapi ile hastaların solunum sıkıntılarının çözüme kavuşması sağlanmaktadır. CPAP hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için CPAP nedir? Tıp dilinde CPAP ne anlama gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Cpap Nedir Tıp Dilinde Cpap Ne Anlama Gelir

 Uyku esnasında solunum problemleri ve bozuklukları yaşayan kişiler, CPAP (Contnous Positive Airway Pressure) adı verilen pozitif havayolu basıncı terapisi sayesinde uykuları esnasında üst solunum yolları açık kaldığından uyku ve solunum yolu bakımdan yaşadıkları rahatsız edici durumlardan kurtularak konfora kavuşabilmektedir. 

Haberin Devamı

CPAP Nedir? 

CPAP, devamlı pozitif havayolu basıncı olarak tanımlanmaktadır. CPAP cihazı ise esasen havayı artırılmış basınçla ileten bir pompadır. Tedavinin temel şekli; gece boyunca sabit ya da yoğun basınç ileten sabit CPAP terapisidir.

Hastanın havayoluna göre değişen ve gece süresince basıncı ayarlayan otomatik pozitif havayolu basıncı (APAP) alternatif tedavi metodudur. Diğer bir alternatif ise eksale halinde daha az basınç durumunda daha yüksek basınç sağlayan BiPAP'dır. CPAP, kullanıcıları için en konforlu seçenek yüksek basınç sağlayan cihazdır. 

Tıp Dilinde CPAP Ne Anlama Gelir? 

Tıkayıcı apnenin en etkili tedavisi CPAP (Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı) cihazın uygulanması ile gerçekleştirilmektedir. Bu cihaz kullanılarak hastalara sürekli ve sabit bir şekilde hava basıncı uygulanmakta ve tıbbi bir tedavi yöntemi olarak uyku esnasında kapanan üst solunum yolları açık tutulmaktadır.

Haberin Devamı

 Tıp dilinde CPAP hem bu terapi yöntemini hem de bu yöntemde kullanılan cihazın ismini ifade etmektedir. CPAP cihazı, hastanın burnuna yerleştirilen veya burun ve ağzı tümüyle içine alan yumuşak silikon bir maske ile bunu cihaza yerleştiren hortumdan oluşmaktadır.