Eğitim Dana Nedir? Dana İle Boğa Arasındaki Fark Nedir?

Dana Nedir? Dana İle Boğa Arasındaki Fark Nedir?

08.03.2021 - 14:32 | Son Güncellenme:

Büyükbaş hayvanların isimleri cinslerine ve yaşlarına göre belirlenir. Bu isimler bazen çoğu kişi tarafından karıştırılabilmektedir. Dana, düve, inek, tosun, öküz hangi büyükbaş hayvanlara verilen isimlerdir. Dana nedir? Dana ile boğa arasındaki fark nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Dana Nedir Dana İle Boğa Arasındaki Fark Nedir

Özellikle dana ve boğa birbirine karıştırılmaktadır. Bu sebeple büyükbaş hayvanlara hangi özelliklerine göre isim verildiğinin bilinmesi gerekir. Bu şekilde büyükbaş hayvanların isimleri karıştırılmadan rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Dana Nedir?

Etinden, sütünden faydalanılan ve halk arasında sığır olarak bilinen hayvanlar büyükbaş hayvan olarak isimlendirilmektedir. Bu hayvanlar cinslerine ve yaşlarına göre isimlendirilir. Ancak bu hayvanlara verilen isimler çoğu kişi tarafından karıştırılmaktadır.

Büyükbaş hayvanlar doğumlarından itibaren altı aylık olana kadar erkek ve dişi olmalarına bakılmadan buzağı olarak isimlendirilmektedir. Bunun yanında süt danası olarak da isimlendirilmektedir. Altı aylıktan bir yaşına kadar olan dönemde ise erkek ve dişi büyükbaş hayvanlarına dana ismi verilmektedir.

1 yaşından 2 yaşına kadar ilk buzağı sahibi olana kadarki dönemde dişi danalar düve olarak isimlendirilmektedir. Bir yaşından baba olana kadar erkek danalar ise tosun olarak isimlendirilmektedir. Damızlık olarak ayrılan erkek danalar boğa, yavrulamış olan sığırlar ise inek, kısırlaştırılmış olan erkek sığıra ise öküz ismi verilmektedir.

Dana İle Boğa Arasındaki Fark Nedir?

Özellikle dana ile boğa birbirine sıklıkla karıştırılan büyükbaş hayvanlardır. Ancak bu iki hayvan aynı özelliklere sahip değildir. 6 ile 12 aylık arasında olan inek yavruları dana olarak isimlendirilmektedir. Danalar erkek ya da dişi olarak ayırt edilmez. Bir yaşına kadar cinsiyetlerine bakılmadan dana ismini almaktadırlar.

Boğa ise 2 yaş üzerindeki büyükbaş hayvanlara verilen isimdir. Kırmızı et satılırken çoğunlukla bu isimler ile satılır. Ancak insanlar bu ayrımı bilmemeleri sebebi ile anlamayabilirler. Dana 1 yaşından küçük erkek ya da dişi sığırdır. Boğa ise 2 yaşından büyük erkek sığırlara verilen isimdir.