Eğitim Deformasyon Nedir? Deformasyon Çeşitleri Nelerdir?

Deformasyon Nedir? Deformasyon Çeşitleri Nelerdir?

01.03.2021 - 16:39 | Son Güncellenme:

Çeşitli makale ve yapı birimlerin de deformasyon kelimesi ile sık sık karşılaşmaktayız. Bu kelime anlam bakımından hangi unsurları belirtmek amacıyla kullanılmaktadır? Hangi sektör de daha çok bu terimin kullanımı olmaktadır? Deformasyon terimi tüm unsurları ilgilendiren bir husus mudur? Bu terim yapım işlemlerinin hangi aşamasın da devreye girmektedir? İşte deformasyon hakkında derlenen bilgiler.

Deformasyon Nedir Deformasyon Çeşitleri Nelerdir

 Deformasyon, kelimesi Fransızca dil kökünden gelen bir ifade olup, Türk Dil Kurumu kelime arşivinde de kendisine yer bulmuştur. Genellikle yapım ve mühendislik alanlarında kullanılmakta olan bu terimin sözlük karşılığı; biçimsizleşme ve biçimi bozulma olarak belirlenmiştir.

Haberin Devamı

 Deformasyon Nedir?

 Deformasyon terimi mühendislik alanın da sürekli kullanılan ve önemli bir aşama olan ölçümlerin yapıldığı bir unsur olarak karşımıza gelmektedir. Çünkü gerek insan eliyle meydana gelmiş, gerekse de doğal oluşmuş unsurların takibi ve kontrolü insan sağlığı için önem arz etmektedir. Sözü edilen bu yapıların geometrik şekillerin de değişmeler ve kaymalar olabilmektedir. Yani deformasyonlar meydana gelebilmektedir. İnsan hayatı ve çevresel faktörlerin sağılığı ve korunması için bu işlemlerin takibi önemlidir.

 Deformasyon işlemleri kapsamında mühendislik bakımından yapıların ve geometrik unsurların değişimlerinin takip edilmesi, izlenmesi gereken bir husustur. Ayrıca son zamanlar da deformasyon terimi jeodezi alanın da konusu olmaya başlamıştır. Hareketlerin izlenmesi ve statik deformasyon modellerinin uygulanması jeodezi biliminin alanına girmektedir.

Haberin Devamı

 Deformasyon Çeşitleri Nelerdir?

 - Tarihi Binalara Yapılacak Deformasyon Ölçüleri

 - Yüksek Binalara Yapılacak Deformasyon Ölçüleri

 - Köprü, Tünel ve Otoyollarda Uygulanan Deformasyon Ölçüleri

 - Raylı Sistemlerin Deformasyon Ölçüleri

 - Yer Kabuğu Hareketleri Değişimi Deformasyonu

 - İnşaat Sahaları ile Maden Ocakları Deformasyon Ölçüleri

 - Fabrikaların Deformasyon Ölçütleri.

 - Barajların Deformasyon Ölçütleri

 - Beton Kemerlerin Deformasyon Ölçütleri gibi deformasyon çeşitleri bulunmakta ve uygulanmaktadır.