Eğitim Demos Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek?

Demos Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek?

06.06.2022 - 02:07 | Son Güncellenme:

Demos kelimesi Yunanca kökenlidir ve ilk kez M.Ö. 6. yüzyılda Antik Yunan İmparatorluğu'nda kullanılmıştır. Antik Yunan'da, site adı verilen şehirlerde, yaşayanlar mesleklerine ve gelir kaynaklarına göre birçok sınıfa ayrılırdı. En üst sınıf yöneticiler ve filozoflardı. Köleler ise en alt sınıfı oluşturuyordu. Demos olarak adlandırılan çoğunluk ise yasa yapma ve devlet adamlarını seçme yetkisine sahipti. Demos kavramını ve tarihteki önemini sizler için derledik.

Demos Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek

Günümüzde demos kelimesinin yerine kullanılan sözcükler: 

Haberin Devamı

 1- Millet 2- Kamu 3- Ahali 4- Halk 5- Toplum 

 Demos Ne Demek? 

 Demos, Antik Yunancada halk anlamına gelir. Bu kelime daha sonra Roma İmparatorluğu'na da geçmiş ve Milattan Sonra tüm dünyada kullanılan evrensel bir terim olmuştur. Kelimenin çoğulu ''deme'' şeklinde yazılır. Deme, toplumlar ve kavimler manasına gelir. 

 Demos Kelimesinin Terim Anlamı Nedir? 

 Demokrasi kelimesinin kökü demos'tur. Tarihteki ilk demokratik ülke Antik Yunan İmparatorluğu'dur. Aristokrasi ve monarşiden sonra geçilen demokratik yönetim şeklinde, halkın görüşlerini beyan etme, yasaları düzenleme ve memnun olmadığı idarecileri görevden alma yetkisi vardır. Demos kavramının ortaya çıkmasıyla ayrıcalıklı sınıfın yetkileri sınırlandırılmıştır.