Eğitim Denence (Hipotez) Nedir? Denencenin Örnekleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Denence (Hipotez) Nedir? Denencenin Örnekleri Ve Özellikleri Nelerdir?

23.04.2021 - 05:36 | Son Güncellenme:

Bilimsel çalışmalarda denence(hipotez) kavramına sıklıkla duymaktayız. Varsayım olarak belleğimizde yer edinen hipotezler, problem için önerilen geçici çözümler olarak karşımıza çıkmaktadır. Tanımlarından oluşumlarına; türlerinden özelliklerine kadar haklarında incelemeler yapılan hipotezleri tümü ile anlayabilmek önem arz etmektedir. Merak edenlere özel Denence (hipotez) nedir? Denencenin örnekleri ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Denence (Hipotez) Nedir Denencenin Örnekleri Ve Özellikleri Nelerdir


Kökeni Latince "önermek" anlamına gelen "hipotithenai" kelimesinden gelir. Hipotez, varolan bir problemi çözmek için yapılan inceleme ya da araştırmanın neticesinde elde edilen verilerin yardımı ile kurulmaktadır. Hipotez oluşturma süreci önemli ve dikkat edilmesi gereken bir süreçtir.

Denence (Hipotez) Nedir?

Denence yani yaygın olarak bilinen adı ile hipotez, ortaya çıkmış veya çıkacak olan belirti, tutum, olgu ya da olaylar üzerindeki varsayım niteliğindeki açıklamalardır. Hipotez, araştırma probleminde değişkenler arasında nasıl bir ilişki olduğuna ilişkin düşünce ve yargıları ifade etmektedir. Hipotezler, araştırmacının değişkenler arasındaki ilişkiye dair öneri ve iddialarını belirtir. Bir tahmin olarak da nitelendirilebilen hipotezler araştırma sorusuna önceden verilen bir yanıt olarak da tanımlanan bir kavramdır. İlgili alanda yapılan çalışmalardan yararlanılarak oluşturulurlar.

Denencenin Örnekleri

Denencelerin çeşitli türleri vardır. Bu türler: Basit hipotez ve Karmaşık hipotezdir. Basit hipotez: İki değişkenden birinin bağımlı değişken ya da bağımlı neden olduğu; diğerinin ise bağımlı etkiye veya bağımlı değişkene haiz olduğu türdür. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken bulunduran türe verilen isimdir.

Denence örnekleri:

- Bir toplumda yoksulluk oranı arttıkça faturaların ödenmeme oranı da artar.
- Gelir arttıkça hırsızlık oranları düşer.
- Eğitim düzeyi arttıkça gelir düzeyi de artar.
- Eğitimde kalite arttıkça iş verimliliği de artar.

Denencenin Özellikleri Nelerdir?

Denencenin başlıca özellikleri şöyledir:

- Mantıksal ve rasyonel olmak
- Sınanabilir olmak
- Elde edilen veri kaynaklarına uygun olmak ve onları açıklayabilmek
- Yeni deney ve gözlemlerle denenebilir olmak
- Hipotez literatürüne uyumlu olmak
- Yeni bilimsel gerçeklerin tahminine olanak sağlamak
- Elde bulunan bilgilerin problemine çözüm önerebilmek
- Bilimsel deney ve gözlemlere olanak vermek