Eğitim Deniz Dalga Durumu (Dalga Yüksekliği) Nasıl Ölçülür?

Deniz Dalga Durumu (Dalga Yüksekliği) Nasıl Ölçülür?

15.10.2021 - 15:13 | Son Güncellenme:

İnsanlık tarih boyunca denizle haşır neşir olmuştur. Deniz kıyısında balıkçılık yaparak besin elde eden insan zamanla ufak tekne ve daha sora büyük gemilerle denize ve okyanuslara açılmıştır. Karadan farklı olarak denizcilikte bazı verilere doğru ve erken biçimde ulaşabilmek bazen hayati önem arz eder. Bu nedenle denizciliğin kendine özgü bir terminolojisi ve ölçü birimi vardır. Bu bağlamda deniz dalga durumu nedir sorusu merak uyandırmaktadır ve insanlar bunu farklı mecralarda araştırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız deniz dalga durumu nedir, deniz yüksekliği nasıl ölçülür ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.

Deniz Dalga Durumu (Dalga Yüksekliği) Nasıl Ölçülür

 Bilhassa bazı melek grupları ve bazı sektörler için son derece önemli olan deniz dalga yüksekliği, bazı yöntem ve araçlarla ölçülmekte ve paylaşılmaktadır.

Haberin Devamı

 Deniz Dalga Durumu (Deniz Yüksekliği) Nasıl Ölçülür?

 Meteoroloji sadece belli alanlarda çalışma yapmamaktadır. Havacılık ve denizcilik sektörü de can kulağı ile meteorolojik verileri ve bilgileri takip etmektedir. Deniz dalga durumunun bilinmesi de bazen hayati önem taşımaktadır.

 Deniz dalga boyunun hesaplanmasında kullanılan matematik formülünde; dalga boyu eşittir, hız bölü frekanstır. Sahada ise bunun için deniz meteorolojik parametrelerin ölçülmesi için sahile bir HF radar konuşlandırılmaktadır. Bu şekilde dalga yüksekliği yanı sıra, baskın dalga periyodu ve baskın dalga yönü ya da yönsüz ve yönlü dalga spektrumu gibi çok mühim veriler elde edilebilmektedir. Yüzey akıntı hızları ölçümü, akıntıların yönünün saptanması hep bu çalışma ve ölçümlerle kestirilebilmektedir.