Eğitim Denklik Belgesi Nedir, Kimlere Verilir? YÖK Denkliği Belgesi Nasıl Alınır?

Denklik Belgesi Nedir, Kimlere Verilir? YÖK Denkliği Belgesi Nasıl Alınır?

22.04.2021 - 01:51 | Son Güncellenme:

Denklik belgesi Türkçe kökenli bir kelimedir. Eğitim alanında belirli düzeyde hazırlanan evrak belgesini temsil etmektedir. Yurt dışıyla bağlantılıdır. İsminden de anlaşılacağı gibi eğitim alanındaki denklikten söz edilmektedir. Konun daha iyi anlaşılması amacıyla sizler için yazıda detaylı olarak denklik belgesi nedir, denklik belgesi kimlere verilir ve YÖK denklik belgesi nasıl alınır sorularını derledik.

Denklik Belgesi Nedir, Kimlere Verilir YÖK Denkliği Belgesi Nasıl Alınır

 YÖK denklik belgesi eğitim kurumlarında ve alanlarında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Çoğu kişi bu belgeye ihtiyaç duymadan sadece kulaktan dolma anlamı ile tam olarak ne olduğunu bilmeyebilir. Oysaki Yüksek Öğretim Kurumlarında sıklıkla kullanılan ifadedir. 

Haberin Devamı

 Denklik Belgesi Nedir?

 Denklik belgesi YÖK denklik belgesini ifade eder. Yani iki terim de aynı anlamdadır. Türkiye'de Yüksek Öğretim Kurumları tarafından eğitim gören kişilere eğitim düzeylerine göre ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomaları verilir. 

 Türkiye haricindeki diğer ülkelerde de durum aynıdır. Yurt dışında da ilgili Yüksek Öğretim Kurumları tarafından eğitim gören kişilere eğitim seviyelerine göre lisans, ön lisans diplomaları kurum tarafından verilir. 

 İşte Türkiye'de verilen bu diplomaların yurt dışında verilen diplomalara eş değer yani denk olduğunun tespit edilmesini ifade eden belgeye denklik belgesi denir. 

 Denklik Belgesi Kimlere Verilir?

 Denklik belgesi eğitim alanında mezuniyet olma durumlarında verilebilir. Yani bu belgeye mezuniyet denklik belgesi de denebilir. Doğal olarak denklik belgesi ön lisan, lisans ya da yüksek lisans diplomalarını almayı hak kazanmış ve almış olan kişilere yurt dışında denk gelen alanın belgesi olacak şekilde verilir. 

Haberin Devamı

 Yurt dışındaki üniversitelerinden ön lisans, lisans ya da yüksek lisans alanlarından mezun Türk vatandaşlarına denklik belgesi verilir. Bunun yanında yurt dışındaki üniversitelerin ilgili alanlarından mezun olmuş yabancı uyruklu kişilere de denklik belgesi verilir.

 YÖK Denkliği Belgesi Nasıl Alınır?

 YÖK denklik belgesi başvuru sonucunda alınabilir. Belgenin alımı belirli aşamaları gerçekleştirmeyi gerektirir. Bu aşamalar şöyle sıralanmaktadır:

Belge alımı için online olarak başvuru yapılır. Bu başvuru e devlet ya da YÖK resmi internet adresinden yapılır.

Kurum tarafından ön inceleme başvuru yapıldıktan sonra gerçekleşir.

Ön incelemede diplomanın teyit edilmesi yer alır. Bu işlem ilgili resmi kurumdaki kişiler tarafından yurt dışındaki temsilcilerle iletişim kurularak gerçekleşir. 

Pasaport sayesinde yurt dışına giriş ve çıkış bilgileri de ön incelemede yer alır.

İnceleme aşamasına geçilir. Bu aşamada da ilgili üniversitelerden görüş alınır.

Alınan görüşler doğrultusunda karar verilir. 

Sizin başvurduğunuz dosya ret edilir ya da kabul edilir. Kabul edildiğinde denklik belgesi ilgili kurumdan alınır. 

Haberin Devamı