11.05.2021 - 16:46 | Son Güncellenme:
Depremde binaların çok sallanmasıyla birlikte, kolonlar sallanmaya devam eder. Kolonların hasar almasıyla birlikte deprem esnasında binalar çökme görülür.
Depremde Bina Nasıl Çöker?
Deprem, herkesin korktuğu bir doğal affettir. Deprem fay atlarında oluşan hareketlenmelerden meydana gelir. Çok şiddetli olmasıyla birlikte binalar fay hat hareketleriyle birlikte sallanır. Binanın sallanma durumu, sağlamlığına bağlı olarak değişebilir. Binaların çok sallanması yıkılacağı anlamına gelmez. Yapının sağlam olması veya yeni olması deprem için oldukça önemlidir. Eski binalar depreme çok fazla mukavemet gösteremiyor. Özellikle kolonların eskimesi ve oldukça yıpranması depremden çok etkilenmesine neden oluyor.
Depremde bina genellikle kolonlardan itibaren yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar. Kolonların çatlamasıyla birlikte, kolonların taşımış olduğu tabliyeler kırılmaya başlar. Kolonlar daha fazla tabliyeleri taşıyamadığı zaman, binalarda anlık olarak çökme görülüyor. Binaların bazen tamamı yıkılırken, bazen de belli bölümleri yıkılabiliyor.
Deprem Sırasında Binalar Neye Dayanamaz?
Deprem oluşurken binaların neden dayanıklı olmadığı merak ediliyor. Kişiler yaşanan depremin binaları neden çok etkilediğini öğrenmek istiyor. Binaların görünmeyen temelleri bulunuyor. Temeller üzerine yerleştirilen kolonlar, tüm katlarda aynı olmak üzere devam ettiriliyor.
Tek bir yapı olarak düşünüldüğünde kolonlar birbirine bağlanıyor. Deprem esnasında, kolonlar çok fazla dayanım gösteremediğinde yıkılma görülüyor. Kolonlar üzerine binen hareket yükünü kaldıramadığında, binaların çökme riski oluşuyor. Kolon ve kirişler depreme karşı dayanıklı olamaması sonucunda binalar çöküyor.