Eğitim Dermatofitoz Nedir? Dermatofitoz Etkileri Nelerdir?

Dermatofitoz Nedir? Dermatofitoz Etkileri Nelerdir?

08.09.2022 - 16:41 | Son Güncellenme:

En sık görülen mantar hastalıkları içinde yer alan dermatofitler bulaşıcı ve sadece tırnak, deri ve saçta hayvanların boynuza benzeyen dokuları, kuşların tüyleri gibi keratinize dokusunda da giderek çoğalabilen bir çeşit mantar enfeksiyonlarıdır. Bunlar ise, muozada yaşayamazlar yani vajinada ve ağızda çoğalamazlar. Dermatofitoz nedir sizler için derledik.

Dermatofitoz Nedir Dermatofitoz Etkileri Nelerdir

Yaptıkları enfeksiyonlar ise, yüzeyseldir. Bu nedenle de çok nadir de olsa derine inerek sistemik bir tutulum gösterebilirler. Bu durum da sadece immün sistemi baskı altında olan kişilerde gözlenir.

Dermatofitoz Nedir?

Dermatofitler, bulaşıcı olarak bilinen ve sadece tırnak, saç, deride hayvanların boynuza benzer dokuları, kuşların tüyleri gibi keratinize dokusunda da her geçen gün giderek çoğalabilen sık görülen bir mantar enfeksiyonudur.

Dermatofitoz Etkileri Nelerdir?

Normalde, sağlıklı bir kişinin durumu hafifse ve mantar enfeksiyonu kişiyi çok fazla rahatsız etmiyorsa, tedavi uygulanmasına da gerek olmayabilir. Ama kişinin ağrı yaşadığı ya da tırnakta kalınlaşmanın yaşandığı durumlarda sağlıklı hijyen alışkanlıkları, kişisel bakım önlemleri ile eczanelerde yer alan tıbbi ve bilimsel tırnak mantarı ilaçları enfeksiyonun temizlenmesini sağlar. Ama bu tedavinin başarılı olduğu vakalarda bile tırnak mantarı sıkça tekrarlayabilen bir durumdur.

Kan gurubu A olan kişilerde daha fazla mantar enfeksiyonları gelişir. Yaptıkları enfeksiyonlara da dermatofitoz ya da tinea adı verilir. Tinea lezyonlarının genelinde hastalığın çevreye doğru yayılmış olduğu bir aktif kenar vardır. Bu aktif kenarın olması diğer deri hastalıklarından ayrılmalarına yardımcı olur.