Eğitim Doğal Hukuk Nedir? Kısaca Doğal Hukuk Anlayışı İle İlgili Bilgiler

Doğal Hukuk Nedir? Kısaca Doğal Hukuk Anlayışı İle İlgili Bilgiler

07.06.2021 - 14:57 | Son Güncellenme:

Günümüzde dünya genelinde hukuk anlayışı çok önem taşımaktadır. Özellikle doğal hukuk kavramı merak uyandırıyor. Doğal hukuk nedir? Kısaca doğal hukuk anlayışı ile ilgili bilgiler nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Doğal Hukuk Nedir Kısaca Doğal Hukuk Anlayışı İle İlgili Bilgiler

Doğal hukuk, içeriği doğal olan, doğal olarak ayarlanmış ve her şeyin üzerinde olan bir hukuktur. Doğal hukuk her zaman ve her yerde geçerliliğe sahiptir.

Doğal Hukuk Nedir?

Doğal hukuk kuramı genel olarak doğal hukuk ve ya doğa hukuku olarak bilinmektedir. Doğal hukuk herhangi bir yerde uygulanmayan ama uygulanması gereken hakkaniyete uygun olan hukuk kurallarıdır. Doğal hukuk her zaman ve her yerde her şeyin üzerinde bir geçerliliğe sahiptir.

Doğal hukuk genel olarak insanın akıl ile erişebileceği yazılı olmayan hukuk kurallarının bütününe denilir. Doğal hukuk insan sevgisi ve saygısını konu alır. Doğal hukuk içerisinde soyut adalet anlayışı hukukun temel amacı olarak belirlenmiştir. Doğal hukuk aynı zamanda hukuki pozitivizme de karşı olması ile bilinmektedir. Doğal yasanın evrensel olduğu bilinir.

Kısaca Doğal Hukuk Anlayışı İle İlgili Bilgiler

Doğal hukuk anlayışı insanın aklı ile erişebildiği yazılı olmayan hukuk kurallarına denilmektedir. Doğal hukuk insanların doğduğu andan itibaren özgürlük, eşitlik ve yaşama hakkı gibi temel kavramlara sahip olduklarını temel almaktadır. Doğal hukuk genellikle doğa tarafından belirlendiği için evrensel bir niteliğe sahiptir. Bunun yanı sıra doğal hukuk yaklaşımının temelinde adalet düşüncesi yer almaktadır. Doğal hukuk kurallarının temelinde adalet duygusu yatmaktadır.

Doğal hukuk yaklaşımının önemli temsilcileri arasında Platon ve Cicero bulunmaktadır. Doğal hukuka sistematik biçimini veren Thomas Aqunias olarak bilinmektedir. Doğal hukuk anlayışı pek çok ülkenin yasalarının temelinde yer alır. Doğal hukukun niteliği ise hukuki pozitivizme karşı olarak bilinir. Hukuksal düzenlemeler de adalet duygusunu temel alır.