Eğitim Doğal İşsizlik Nedir? Doğal İşsizlik Oranı Nasıl Bulunur?

Doğal İşsizlik Nedir? Doğal İşsizlik Oranı Nasıl Bulunur?

15.06.2021 - 15:15 | Son Güncellenme:

İşsizlik tüm toplumların en büyük sorunu haline gelmiş olan bir durumdur. İşsizlik farklı türleri bulunan bir durum olarak bilinmektedir. İşsizliğin türleri nelerdir? Doğal işsizlik nedir? Doğal işsizlik oranı nasıl bulunur? Siz de doğal işsizlik ile ilgili olarak bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Doğal işsizlik oranının nasıl bulunduğuna dair tüm detaylar.

Doğal İşsizlik Nedir Doğal İşsizlik Oranı Nasıl Bulunur

İşsizliğin farklı türlerinin bulunduğu söylenebilir. Doğal işsizlik de işsizlik türleri arasında yer almaktadır. Ekonominin normal işleyişinden kaynaklı olarak meydana gelen işsizlik oranı doğal işsizlik olarak bilinmektedir. Her ülkede olması normal kabul edilen bir işsizlik oranı olarak ifade edilebilir.

Haberin Devamı

 Doğal İşsizlik Nedir?

 Doğal işsizlik; işsizlik türleri arasında bulunan bir işsizlik çeşidi olarak bilinmektedir. Doğal işsizlik, ekonominin normal işleyişinden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Ekonomi tam istihdam seviyesinde olduğu halde mevcut olan işsizlik oranı, doğal işsizliği ifade etmektedir. Doğal işsizlik hesaplanırken; yapısal işsizlik ve geçici işsizlik oranları da içerisine katılır.

 Doğal işsizlik ilk defa Modigliani tarafından ortaya atılmış bir düşünce olarak bilinmektedir. Sonrasında ise doğal işsizlik bir İktisat terimi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Makro iktisadın temel konuları arasında yer almakta olan doğal işsizlik oranı, uzun dönemli bir işsizlik oranı olarak da ifade edilebilir. 

Haberin Devamı

 Doğal İşsizlik Oranı Nasıl Bulunur?

 İktisadi bir terim olan doğal işsizlik oranının hesaplanması için bazı formüller bulunmaktadır. Doğal İşsizlik Oranı (un) = x 100 formülü kullanılarak hesaplanabilmektedir. Doğal işsizlik oranı, uzun dönemli bir işsizlik oranı olarak bilinmektedir. Aynı zamanda doğal işsizlik oranı, minimum işsizlik düzeyini ifade etmek için kullanılmakta olan bir terimdir.

 Doğal işsizliği bulmak için yapısal işsizliğin ve friksiyonel işsizliğin toplamı alınmalıdır. Yani Doğal İşsizlik = Yapısal İşsizlik+ Friksiyonel İşsizlik olarak ifade edilebilir. Her ekonomide bulunmakta olan bir işsizlik oranıdır.