Eğitim Doğal Seçilim Nedir, Kalıtsal Mıdır? Kısaca Doğal Seçilim Örnekleri Nelerdir?

Doğal Seçilim Nedir, Kalıtsal Mıdır? Kısaca Doğal Seçilim Örnekleri Nelerdir?

25.02.2021 - 01:22 | Son Güncellenme:

Doğal seçilim, çevre ve iklim koşullarına uyum sağlayamayan canlıların yok olması demektir. İlk kez İngiliz biyolog Charles Darwin'in Türlerin Kökeni adlı kitabında öne sürülen teori, doğal seleksiyon adıyla da bilinir. Darwin, bu teoriyi geliştirmeden önce yüzlerce canlıyı incelemiş ve uzun yıllar boyunca gözlem yapmıştır. Doğal seçilim nedir, kalıtsal mıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Doğal Seçilim Nedir, Kalıtsal Mıdır Kısaca Doğal Seçilim Örnekleri Nelerdir

 Son yıllarda binlerce canlının nesli tükendi. Beşeri (kaçak avlanma) ve çevresel (sınırlı besin kaynakları) faktörler de doğal seçilime etki eder ve birçok canlı türünün yok olmasına neden olabilir. 

Haberin Devamı

 Doğal Seçilim Nedir? 

 Evrim teorisinin de önemli bir halkası olan doğal seçilim hipotezine göre doğada, yalnızca güçlü olan hayatta kalır. Diğer zayıf türler ise canlılığın devamlılığı için yok olurlar. Bu seçilim, evrimin dört aşamasında da ortaya çıkabilir. 

 Doğal seleksiyondaki ilk aşamaya mutasyon denir. Mutasyon evresini başarıyla tamamlayan canlılar yeni bir formda yaşamlarını sürdürür. Diğerleri ise elenir. Adaptasyon evresi de doğal seçilimin en önemli halkalarından biri oluşturur. Değişen iklim ve çevre koşullarına uyum sağlayamama.

 Doğal Seçilim Kalıtsal mıdır? 

 Doğal seçilim kalıtsaldır. Genetik özellikler ile çevre koşullarının uyuşması sonucu mutasyon ya da adaptasyon evresi başlar. Bu evrede zayıf türler seçilir ve seleksiyon süreci başlar. Seleksiyon evresinde neslin devamlılığını sağlamak için sadece güçlü türler hayatta kalır. 

Haberin Devamı

 Kısaca Doğal Seçilim Örnekleri 

 1- Milyonlarca yıl önce, dünyada birçok nedenden ötürü defalarca iklim değişikliği yaşandı. Buz devrinin yaşandığı yüzlerce yıl boyunca birçok bitki ve hayvan türü yok oldu. Bunun nedeni bazı canlı türlerinin değişen iklim koşullarına uyum sağlayamamasıdır. 

 2- Kutup Bölgelerinde 

 Dünyanın şekli geoit olduğu için kutup bölgelerinde sıcaklık düşüktür. Bazı bölgelerde yıllık ortalama sıcaklıklar -10 dereceye kadar düşer. Kutup ayıları değişen çevre koşullarına karşı adapte olarak türünün devamlılığını sağlamıştır.