Eğitim Domates Tohumu Nasıl Ekilir? Domates Tohumu Hangi Ayda Ekilmelidir?

Domates Tohumu Nasıl Ekilir? Domates Tohumu Hangi Ayda Ekilmelidir?

10.04.2021 - 02:45 | Son Güncellenme:

Domates ekmek, sanıldığı kadar zor ve karmaşık değildir. Domates ekmek için öncelikle kaliteli bir domates tohumu tedarik etmek gerekiyor. Kaliteli bir domates tohumu alarak kısa süre içinde domatesi ekip yetiştirebilir ve mis gibi domateslere sofranızda yer açabilirsiniz. Domates ekmek için en uygun zaman olarak da ilkbaharın uygun olduğu düşünülüyor. Domates tohumu nasıl ekilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Domates Tohumu Nasıl Ekilir Domates Tohumu Hangi Ayda Ekilmelidir


Domates, yaz aylarında yetiştirilmesi gereken çok lezzetli bir sebzedir. Yaz aylarında ektiğiniz domatesin lezzeti de bir başka olacaktır. Ne kadar doğru bir ekim yaparsanız o kadar kaliteli ürünleri hasat edebilirsiniz. Bu nedenle tohum seçiminde özenli davranmanız gerekir.

Domates Tohumu Nasıl Ekilir?

Domates tohumlarını ekmeden bir gün önce bir gece boyunca suda bekletmeniz gerekir. Su yerine nemli bir bez üzerinde de tohumları bekletebilirsiniz. Bu işlem ile tohumlar, toprağa ekilmek için hazırlanır. Ardından hazır olan tohumlarını viyolin ya da kaba eklemeden önce toprağı biraz nemlendirmeye özen göstermeniz gerekir.

Yeterince nemlenmiş olan toprağın 2 - 3 santim derinliğe tohumları eklemeniz gerekir. Fakat ekim yapacağınız toprağın torf ve elenmiş toprak olmasına dikkat etmeniz gerekir. Ekilen tohumu tekrar su ile ıslatarak üzerine de naylon poşet kapatmanız gerekir. Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra domatesin çimlenmesi fide haline gelmesi için ortalama olarak 15 – 20 gün kadar beklemeniz gerekir. Daha sonra naylon poşeti kaldırarak fide olan Domatesinizi herhangi bir bahçeye ya da saksıya ekim yapabilirsiniz. Domates fidelerinizin dikimi için belirlediğiniz toprağın niteliği uygunsa fide dikimi için olabildiğince serin ve rüzgarsız havaları tercih etmeniz gerekir.

Domates fidesinin daha çok güneş ışığından yararlanabilmesi için kuzey-güney yönünde dikimleri tercih etmeniz gerekir. Fide dikiminde sıralar üzerinde çift dikim yapmak, uzun vadede size hem hasat hem de sulama bakımından maliyetleri ve emek gücünü önemli ölçüde azaltır.

Domates Tohumu Hangi Ayda Ekilmelidir?

Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.