Eğitim Dosyalama Nedir? Dosyalama Çeşitleri Nelerdir?

Dosyalama Nedir? Dosyalama Çeşitleri Nelerdir?

30.03.2021 - 16:16 | Son Güncellenme:

Hem günlük yaşamda hem de iş hayatında ve okulda dosyalama büyük bir öneme sahiptir. Farklı konular adına düzenlemek için mutlaka dosyalama gerçekleştirilir. Peki dosyalama nedir? Dosyalama çeşitleri nelerdir? İşte bu konu hakkında merak edilen bilgiler.

Dosyalama Nedir Dosyalama Çeşitleri Nelerdir

Farklı anlayışlar ve çeşitleri üzerinden ele alınan dosyalama, amaca bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Önemli olan belli başlı bir durumu düzgün bir biçimde kayıt altına alınmasıdır. Bu doğrultuda ile birçok farklı alanda dosyalama yaygın şekilde kullanılır.

Dosyalama Nedir?

Herhangi bir amaç altında bilginin düzenlenmesi, sıralı hale getirilmesi ve değerlendirilmesi için yapılan çalışmaya dosyalama denir. Dosyalama hem gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilir hem de bilgisayar üzerinde yapılabilmektedir. Özellikle iş alanları için kayıt altına alınan belgelerin kullanılması noktasında büyük öneme sahiptir. Sadece iş alanı değil aynı zamanda eğitim ve günlük yaşam için de oldukça fazla kullanılır.

Dosyalama Çeşitleri Nelerdir?

Dosyalama çeşitleri amacı ve sisteme bağlı olarak farklılık gösterebilir. Günümüz gelişen teknolojisi ile beraber anlayışa uygun olarak dosyalama sistemi ele alınır. Bu bağlamda günümüzde birçok farklı dosyalama çeşidinin olduğunu söylemek mümkün.

- Alfabetik yapıya göre dosyalama
- Numara kullanılmak suretiyle dosyalama
- Kronolojik dosyalama
- Karma dosyalama

Yukarıda görüldüğü gibi dosyalamanın yapılacağı amaca bağlı olarak farklı biçimlerde işlem gerçekleşir. Böylece belirlenmiş olan belgeler dosya içerisine alınır ve arşive kaldırılır. Gerekli görüldüğü zaman ise vakti geldiğinde kolaylıkla ortaya çıkarılır.

Ayrıca sanal ortamdaki verilerin disk üzerinde saklanması kapsamında bilgisayar üzerinden de dosyalama yapılmaktadır. Özellikle gelişen teknoloji ve internetin sağladığı güç ile beraber, bilgisayar üzerinden dosyalama çok daha yaygın gerçekleştiriliyor. Tabii numara ya da harfi ile beraber kullanacak yapıya bağlı olarak farklı dosyalama çeşitleri değerlendirilebilir. Önemli olan belgelerin düzgün şekilde kullanılır hale gelmesidir.