Eğitim Edebi Eserler Nelerdir? Kısaca Edebi Eserlerin Özellikleri

Edebi Eserler Nelerdir? Kısaca Edebi Eserlerin Özellikleri

03.05.2021 - 22:11 | Son Güncellenme:

Anlatımı güçlendirmek için belli başlı söz sanatlarının kullanıldığı yazılı eserler ''edebi'' olarak nitelendirilir. Edebi eserler anlatım tekniğine ve içeriğine göre birçok türe ayrılır. Genellikle beyit ve kıtalarla kaleme alınan eserlere şiir ya da manzum denir. Giriş, gelişme, sonuç bölümünden oluşan kurgusal metinler ise roman, öykü, masal, destan ve fabl olmak üzere beşe ayrılır. Edebi eserler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Edebi Eserler Nelerdir Kısaca Edebi Eserlerin Özellikleri

Biyografi, makale, anlatı, söyleşi, deneme ve otobiyografi türünde kaleme alınan eserler ise ''düşünce yazıları'' grubunda yer alır.

Edebi Eserler Nelerdir?

Edebi eserler manzum ve nesir olarak ikiye ayrılır. Nesrin diğer adları mensur ve düz yazıdır.

Kısaca Edebi Eserlerin Özellikleri

1- Şiir:

Beyit ve kıtalarla yazılan şiirler kendi içerisinde birçok türe ayrılır. Divan şairlerinin kaleme aldığı şiir türlerinden bazıları şunlardır: Gazel, kaside, tahmis, ilahi, naat lügat, tarih ve hiciv.

Halk edebiyatındaki şiir türlerinden bazıları se şu şekilde sıralanabilir:

Koçaklama, güzelleme, taşlama.

2- Öykü:

Öyküler durum ve olay öyküsü olarak ikiye ayrılır. Uzun öykülere ise novella adı verilir. Her öykü giriş, gelişme ve sonuç bölümünden oluşur. Diğer adı serim olan giriş bölümünde karakterler ve olayın geçtiği yer tanıtılır. Gelişme bölümünde gerçekleşen olaylar çözüm bölümünde sonuca bağlanır.

En ünlü öykücülerden bazıları Anton Çehov ve Guy de Maupassant'tır.

3- Roman:

Öyküye nazaran karakterlerin çok daha detaylı bir şekilde anlatıldığı kurgusal metinlere roman denir.

4- Deneme:

Yazarın okurla sohbet ediyormuş gibi kaleme aldığı düşünce yazılarına deneme adı verilir.

5- Makale:

Yazarın, örnek gösterme ve alıntılama gibi yöntemleri kullanarak belli başlı fikirleri kaleme aldığı düşünce yazıları ise makale olarak adlandırılır.

6- Biyografi - Otobiyografi:

Yazarın kendi yaşamından kesitler sunduğu eserlere otobiyografi, başkasının hayatını anlattığı eserlere ise biyografi denir.