Eğitim Ekstrüzyon Nedir, Nasıl Yapılır? Ekstrüzyon Ne İçin Kullanılır?

Ekstrüzyon Nedir, Nasıl Yapılır? Ekstrüzyon Ne İçin Kullanılır?

26.07.2022 - 01:48 | Son Güncellenme:

Ekstrüzyon bir kalıp yöntemidir. Bu yöntem genellikle boru, tel, profil, çubuk gibi kalın maddeleri biçimlendirmeye yaramaktadır. Yapılan iş gereği Ekstrüzyon için bir süreçtir diyebiliriz. Bu süreçte enine olacak şekilde kesit denen profil nesneni meydana getirilir. Bu tanımdan Ekstrüzyon işinin bir şekillendirme işlemi olduğunu anlamaktayız. İşte yazıda sizler için Ekstrüzyon nedir, nasıl yapılır ve Ekstrüzyon ne için kullanılır sizler için derledik.

Ekstrüzyon Nedir, Nasıl Yapılır Ekstrüzyon Ne İçin Kullanılır

Kalıp teknikleriyle incelenen ve madde şekillendirme işiyle uğraşan bireyler Ekstrüzyon işini mutlaka bilmektedir. Çünkü bu yöntem daha çok kalın maddeleri şekillendirmede kolaylık sağlamaktadır. Ekstrüzyon yönteminde matris deliği, basma kuvveti, takoz ve alıcı gibi kavramlara rastlanır. İşlem sonucunda elde edilen yani ortaya çıkan ürünler boru, şerit ve çubuk gibi uzun şekillidir. 

Haberin Devamı

 Ekstrüzyon Nedir?

 Ekstrüzyon bir maddenin ilgili kalıba sokularak aynı maddeden uzun şekilli yeni bir madde elde edilmesini sağlayan bir işlemdir. Madde isteğe bağlı olarak kesitin kalıbı boyunca itilir. Bu şekillendirme işleminde madde zorlanarak ve sıkıştırılarak kalıbın şeklini alması sağlanır. Maddenin kalıbın şeklini alarak akabilmesi basma gerilmeleri ile mümkündür. 

 Ekstrüzyon Nasıl Yapılır?

 Ekstrüzyon şekillendirme işleminin yapım aşamaları maddeler halinde sıraladık. İşte maddeler;

Silindirik bir metal blok yani takoz bir kovana yani alıcı içine yerleştirilir. 

Basma kuvveti etkisi ikinci aşamada uygulanır. 

Basma kuvveti etkisi ıstampa vasıtasıyla yapılır. 

Madde matris deliğinden geçirilir. 

Bu geçirme sonucunda ortaya uzun şeritli maddeler çıkar. Boru, şerit ve çubuk ürünleri bu maddelere birer örnektir. 

Haberin Devamı

Dolayısıyla matris deliği ürün kesitinin şeklinde olmaktadır. 

Ekstrüzyon Ne İçin Kullanılır?

 Ekstrüzyon işlemi enine yani uzun şeritli maddeleri oluşturmak için kullanılır. Bilindiği gibi bu uzun şeritli maddeler çalışma alanının farklı birimlerinde kullanılmaktadır. Örneğin plastik bir malzemenin şekil alması gerekebilir. Bu durumda ilgili plastik malzeme Ekstrüzyon işlemine girerek kalıptan geçirilir. Sonuç olarak da plastik malzeme kalıbın şeklini alarak istenilen şekle dönüştürülür. Bu işlemle boru, hortum ve kablo gibi malzemeler üretilir.