Eğitim Endotermik Tepkime Nedir? Endotermik Tepkime Örnekleri Nelerdir?

Endotermik Tepkime Nedir? Endotermik Tepkime Örnekleri Nelerdir?

15.05.2021 - 16:50 | Son Güncellenme:

Kimyasal tepkimeler içinde endotermik tepkimeler ve ekzotermik tepkimeler yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Günlük hayat içinde de kullanılan bu tepkimelerden Endotermik tepkime nedir? Endotermik tepkime örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Endotermik Tepkime Nedir Endotermik Tepkime Örnekleri Nelerdir

 Endotermik tepkimeler, genel olarak reaksiyon sırasında çevreden ısı emen bir kimyasal reaksiyon olarak bilinmektedir. Yalnıza kimyasal tepkimeler olarak değil aynı zamanda da günlük hayatta da kullanımları yaygın olan tepkimelerdir.

Haberin Devamı

 Endotermik Tepkime Nedir?

 Endotermik bir tepkime sırasında soğurulan enerji, reaksiyonların gerçekleşmesi için de aktivasyon enerjisini sağlamaktadır. Bu tür endotermik bir reaksiyonun genel ayırt edici özelliği ise soğuk hissetmesi olmaktadır. Ayrıca endotermik tepkimeler gerçekleştirilirken dışarıdan bir ısı alırlar. Bu şekilde de endotermik tepkimenin genel aktivasyon enerjisi sağlanır. Ayrıca endotermik tepkimelerde maddelerin enerjisi de artış gösterir.

 Endotermik Tepkime Örnekleri Nelerdir?

 Endotermik tepkimenin günümüz koşullarında pek çok sayıda örneği bulunmaktadır. Endotermik tepkime de bilinen en iyi örneği, bir tuzun çözülmesini içermesidir. Bu durumda sofra tuzu olması ve çözücünün de su olması gerekmez.

Haberin Devamı

 Örnek vermek gerekirse;

Buzun erimesi

H2O(k)+ ısı--> H2O(s)

Suyun buharlaşması

H2O(s)+ ısı--> H2O(g)

Gaz moleküllerinin endotermik tepkime ile birbirinden ayrılması,

Çiğ yumurtanın pişirilmesi,

Amonyum nitrat ile beraber suyun tepkimesi,

Baryum hidroksit oktahidrat kristalleri ile beraber kuru amonyum klorür reaksiyonları,

Suda amonyum klorürün çözülmesi,

Tiyonil klorürün yani SOCl2, kobalt (II) sülfat heptahidratla birlikte reaksiyonu,

Suyu potasyum klorür ile beraber karıştırmak,

Etanoik asit ile sodyum karbonatın birlikte reaksiyona sokulması,

Her türlü fotosentez reaksiyonları,

Buz küplerinin eritilmesi,

Katı tuzların genel olarak eritilmesi,

Donun su buharlarına dönüştürülmesi gibi tepkimeler genel olarak (eritme, kaynatma ve ya buharlaşma genel olarak endotermik tepkime süreçleri olmaktadır.

Endotermik ve Endergonik 

 Endotermik tepkimeler günümüzde, bir tür olan endergonik reaksiyon olmaktadır. Bunun ile birlikte de, bütün endergonik reaksiyonlar da endotermik tepkime değildir. Buna ek olarak endotermik tepkimeler ısı emilimini de içermektedir. Bir endergonik reaksiyonda da toplam olarak absorbe edilebilecek olan diğer enerji türlerinin arasında da ses ve de ışık bulunur.